hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Hogyan csökkenthető a kórházi újrafelvételek száma?

Az eski.hu egy olyan kutatást ismertet, amely Dánia, Anglia, Németország és az USA kórházi újrafelvételekkel kapcsolatos gyakorlatát és stratégiáit vizsgálta.

A döntéshozók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kórházból hazabocsátott betegek újrafelvételének alakulására, mivel az indokolatlan újrafelvételek számának csökkentésével költségcsökkentés és minőségjavulás is elérhető. A kórházi újrafelvételek a DRG finanszírozás elterjedésével kerültek reflektorfénybe. Mivel ebben a kórházak finanszírozása kórházi esetek szerint történik, a DRG rendszer ösztönzést teremthet az esetszám újrafelvételekkel való növelésére, indokolatlan újrafelvételekre.

Angliában 2001 óta folyik a kórházi újrafelvételi ráták mérése és közzététele, Dániában 2002 óta mérik, de csak 2006 óta teszik közzé ezeket a rátákat, az USA-ban 2010 óta közlik a prospektív finanszírozás alatt álló kórházak ilyen jellegű adatait, és Németországban a DRG-rendszer 2004-ben történt országos bevezetése óta áll fenn az anyagi ösztönzőket alkalmazó jelenlegi stratégia. Németország kivételével a ráták a finanszírozókon és szolgáltatókon kívül a lakosság számára is megismerhetők.

Az újrafelvételek mérésének konkrét célja országonként némileg eltérő: Dániában a rehospitalizációs rátákban mutatkozó különbségek tudatosítása, Angliában, Németországban és az USA-ban a statisztikák ismeretében az elkerülhető újrafelvételek számának csökkentése. A rehospitalizációt Németországban a DRG-rendszer nem tervezett következményének tekintik, az USA-ban az ezzel kapcsolatos ismeretközlést a költségcsökkentés és a minőségnövelés egyik módjaként alkalmazzák – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink