hirdetés
hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.
hirdetés

Forgóajtós kórházi betegfelvételek az Egyesült Államokban

Minden negyedik kórházban ápolt beteg ugyanazon betegség miatt két éven belül visszakerül a gyógyintézetbe az Egyesült Államokban. A 12 szövetségi államra kiterjedő vizsgálat adatait az egészségügyi ellátás minőségével foglalkozó ügynökség hozta nyilvánosságra.

hirdetés

A betegek gyógyításának leghatékonyabb, de kétségtelenül legdrágább módja a kórházi kezelés. Az Egyesült Államokban az utóbbi időben nagy figyelmet szentelnek a különböző gyógykezelések költséghatékonyságának. A legtöbb betegség területén ugyanis kétszer annyit költenek az egészségügyre, mint a leggazdagabb európai országokban, ugyanakkor a tényleges eredmények szerint a világranglista sokadik helyén állnak.

A súlyos és előrehaladott szervi betegségek, mint az infarktus, vagy agyi érkatasztrófa utáni állapot, a rosszindulatú daganatok, az ismétlődő légzőszervi gyulladások miatt egyszer már kórházba kerülő betegek esetében a vizsgálat eredménye nem túlságosan meglepő.

Az Agency for Healthcare Research and Quality szakemberei nem is emiatt használták a "forgóajtós" kifejezést, hanem azért, mert vannak olyan betegek is, akik állapotuk romlása következtében kis szünetekkel újra és újra visszakerülnek a kórházi osztályra. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a páciens nem tartotta be az orvosi tanácsokat, nem szedte be pontosan az esetleg élete végéig szükséges gyógyszert.

Az érelmeszesedésben szenvedő emberek esetében rosszabb az arány - egyharmaduk kerül visszavételre. Hasonló az arány a cukorbetegek esetében is. A magas vérnyomás miatt kezeltek 28 százaléka, az asztmások 21 százaléka került vissza ismételten.

Milyenek az arányok?

Az állami biztosításra jogosult, 65 évesnél idősebb amerikaiak 42 százaléka került ismét a kórházba rövid időn belül és ugyanez történt a sürgősségi ellátásban részesültek 38 százalékával. A szociális okból, alacsony jövedelmük alapján ellátásban részesülőknek 23 százaléka kapott többször kórházi kezelést és minden másodikat a sürgősségi osztályon kellett ellátni. A nem biztosítottak újrafelvétele a kórházi osztályra 22 százalékban, a sürgősségi osztályra 38 százalékban történt.

A kutatók kiemelik, hogy a magánbiztosítók kliensei az említett időn belül csak 19 százalékban kerültek ismét kórházba, a sürgősségi részlegre pedig 29 százalékban. Jobb járóbeteg-rendelések szervezésével az amerikai kórházak és klinikák terhelése sokat csökkenne - vélik a szakemberek.

A hazai viszonyokról

Az orvos és beteg közti párbeszéd nehézségeiről, a Medical Tribune által szervezett Compliance konferencián Molnár Márk Péter a Corvinus egyetem munkatársa elemezte a hazai helyzetet: milliárdokat érő gyógyszermennyiség kerül a kukákba évente. "Tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna. Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon."

A Medical Tribune a téma folytatására egy újabb konferenciát szervez.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink