hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

USB-kulcsos HIV-teszt

Úgy néz ki, hogy a jövőben csupán egy USB-kulccsal is kimutatható lesz a fertőzés jelenléte a szervezetben, közli a GyártásTrend.

Immár lehetséges csupán egy USB-kulcs segítségével meghatározni egy páciens vérének HIV-szintjét. A találmány 95 százalékos pontossággal dolgozik, és 30 perc alatt el is végzi a feladatát, ami óriási előrelépés a jelenlegi tesztekhez képest. Az érintetteknek általában egy laborba el kell küldeniük a folyadékmintát, hogy ott elvégezzék a vizsgálatokat. A teszt jellegétől függően napokra vagy akár hetekre is szükség lehet, amíg az eredményt kimutatják.

A Scientific Reports hasábjain közzétett egyik értekezés alapján az Imperial College London és a DNA Electronics nevű tech cég kutatói egy olyan kicsi eszközt alkottak, amely ugyanezt a feladatot végre tudja hajtani. A működési elv: egy csepp vért helyezünk az USB-kulcsra, ami megváltoztatja a benne megtalálható fém savszintjét.  A szerkentyűben egy chip észleli, majd elektromos jellé konvertálja a savasságban végbe menő változást. A kütyüt ezt követően bármilyen komputerhez vagy hordozható szerkezethez hozzá lehet csatlakoztatni, ahonnan a kutató le tudja olvasni az eredményeket.

 A tudósok 991 vérmintát teszteltek. Átlagosan 21 perc alatt kapták meg az eredményeket.

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink