hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hidrofil komponensek

Műszál és öblítő is okozhat ekcémát

A műszálas textíliák sokszor annyira ingerlik az atópiás gyermekek bőrét, hogy ekcémát váltanak ki. A beteg bőrfelületek eloszlása fontos kiindulópont lehet a kiváltó tényező azonosításához. Azokon a testrészeken, ahol a pamut fehérnemű védi a bőrt, nem alakul ki a betegség. Egy német gyermekgyógyászati szakfolyóirat hasábjain Hans-Jörg Cremer heilbronni bőrgyógyász professzor hívta fel tapasztalataira a gyermekgyógyászok figyelmét: szerinte a ruhaneműket főzőmosással kell tisztítani.

Ha egy gyermek ekcémája csak a végtagokon mutatkozik, a törzsön nem, akkor valószínűleg a ruházatban keresendő a baj oka. A Pädiatrische Praxis hasábjain Hans-Jörg Cremer heilbronni bőrgyógyász professzor hívta fel tapasztalataira a gyermekgyógyászok figyelmét nyár elején. „Az érintett gyermekekre rendszerint pamut pelenkát és trikót adnak, ingük, nadrágjuk viszont szintetikus anyagokból készül” – írja a professzor.

Az utóbbiak azért irritálhatják a bőrt, mert csak a mosó- és öblítőszerek hidrofób részeit kötik meg. A hidrofil komponensek a szálak felszínén maradnak, így itt nedvességréteg képződik, amely ingerelheti a bőrt. Cremer professzor szerint az érzékeny bőrű gyermekeknek természetes alapanyagú, nem festett, kíméletesen fehérített pamut vagy lenvászon, esetleg légáteresztő mikroszálas anyagból készült ruházatot ajánlatos viselniük. Ha a ruhák csak a varrásoknál készülnek műszálból, és inkább mechanikusan ingerlik a bőrt, egyszerűen fordítsuk ki őket.

Cremer professzor szerint a ruhaneműk tisztításának legjobb módszere a főzőmosás. Ezt ajánlja minden olyan ruhadarab esetében, amely közvetlenül érintkezik az atópiás gyermek bőrével. Véleményét arra alapozza, hogy a forró víz mind a mosószer maradékát, mind a piszkot jobban eltávolítja, ráadásul a főzőmosást általában hosszabb öblítés követi. Azt is megtehetjük, hogy a mosószer nyomainak kioldására még egy öblítést végzünk, esetleg az öblítővízhez egy evőkanál ecetet is adunk. A formaldehidet tartalmazó tisztító- és öblítőszerektől a szakértő szerint jobb tartózkodni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés