hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Híd a hagyományostól az alternatívig

Hosszú évek óta először tűnik úgy, hogy mind az orvosszakma, mind az alternatív gyógyászok szeretnék rendezni hazánkban a természetgyógyászatban kialakult kaotikus helyzetet. Készül az új szabályozás, miközben a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya megerősítette: tudományosan is megalapozottnak tart egyes kiegészítő eljárásokat. Minisztériumi döntés született arról, hogy a fővárosi Szent János Kórház ad helyet a Természetgyógyászati Módszertani Központnak, s a szakemberek konszenzuskonferencián tisztázzák a teendőket. Összeállításunkban a szaktárca, az akadémia, a tisztiorvosi szolgálat, a Természetgyógyászati Tudományos Tanács és az alternatív gyógyítók képviselői is megszólalnak.

Professzor úr, ön a sajtó előtt úgy fogalmazott: elkötelezettek abban, hogy az alternatív medicinát beemeljék a hagyományos orvoslásba, amelynek megvannak a maga korlátai. Mennyire kell ezt komolyan vennünk? – kérdeztük Bodó Miklós professzort, a Természetgyógyászati Tudományos Tanács alelnökét.

– Ha a teljes szakma nem is, mi elkötelezettek vagyunk. Április 3-án minden érintett részvételével országos konszenzuskonferenciát tartunk Budapesten, hogy meghatározzuk a további teendőket. Áttörtünk egy gátat, ami nagy dolog, hiszen az egyik fél elég merev, a másik érdekorientált.

Feltételezem, mindkét oldalról támadják kijelentéseiért.

– Megvádoltak már azzal, hogy pénzt akarok keresni, rendelni fogok a most szerveződő természetgyógyászati módszertani központban. Eszem ágában sincs. Én vagyok a kontroll. Orvosi lelkiismeretem azt diktálja, többet kell foglalkoznunk a beteggel. Ha neki az a kívánsága, hagyjuk, hogy a hagyományos terápia mellett olyan eljárást válasszon, ami nem toxikus, nem ártunk vele. Értük vagyunk, csakhogy Magyarországon ma inkább a betegséget gyógyítják, nem a pácienst. Talán ez indokolja, hogy egyes felmérések szerint Franciaországban például a lakosság hetven, Magyarországon harmincöt-negyven százaléka igényli az alternatív medicinát. Csak az nem mindegy, hogyan. Azt gondolom, a tudományos akadémia által pozitívnak minősített tevékenységek képviselőivel együtt kell működnünk. Ma már a szakma nem dughatja a fejét a homokba.

1997 óta törvény, kormány- és miniszteri rendelet szabályozza a kérdést...

– ... az áll bennük, hogy minden természetgyógyászati tevékenység előtt orvosi diagnózis, de a kezelés mellett is orvosi ellenőrzés szükséges.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés