hirdetés
2024. szeptember. 19., csütörtök - Vilhelmina.
hirdetés

 

Hibás eredményeken alapul a WHO ajánlása?

Az olasz orvos eredményein alapuló WHO-ajánlás ellentmond mindannak, amit a műtét után adagolt oxigén koncentrációjáról tudunk, írja a 444.hu.

Kapcsolódó cikkek

A WHO 2016-ban kiadott ajánlása egy olasz sebész, Mario Schietroma kutatásai alapján azt javasolta, hogy a műtét után ébredező betegeknek 90 százalékos tisztaságú oxigént adagoljanak. Most viszont kiderült, hogy Schietroma számos tanulmánya hibás statisztikai elemzésen alapul, írja a The Guardien nyomán a 444.hu.

Paul Myles, a melbourne-i Alfred kórház vezető anaszteziológusa azért kezdett kutakodni Schietroma eredményei között, mert az azokon alapuló WHO-ajánlás szembement mindennel, amit hagyományosan gondoltak a műtét után adagolt oxigén koncentrációjáról. Az altatóorvosok ugyanis addig úgy vélték, hogy a nagy koncentrációjú oxigén pont károsítja a betegek tüdejét, akár el is zárhatja a kisebb légcsatornákat. Egy, a The Lancetben 2017-ben megjelent kutatás szintén kockázatokat tárt fel azzal kapcsolatban, ha akut betegeknek nagy tisztaságú oxigént adnak.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink