hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Hatféle ráktípus kockázatát növeli az alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás hat különböző ráktípus kockázatát növeli – írja a Sports.kz nyomán a Magyar Hírlap.

Az 50 év alatti felnőtteknél az elmúlt hat évtizedben egyre nagyobb arányban alakult ki mell- és vastagbélrák, és az alkoholfogyasztás hozzájárulhat ehhez. Ez derül ki az Amerikai Rákkutató Társaság jelentéséből, amelynek megállapításait a The New York Times közölte.

A lap jelzi: a túlzott alkoholfogyasztás hatféle rosszindulatú daganatos betegség kockázatát növeli, köztük a nyelőcső laphámrákját, valamint a fej-, nyak-, mell-, vastagbél-, máj- és gyomorrák bizonyos típusait.

Bár a rákos halálozási arányok csökkentek, több ráktípus általános előfordulása megmagyarázhatatlanul növekszik. Különösen riasztó a vastagbél- és gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések emelkedése a fiatal felnőttek körében. A kutatók becslése szerint az összes rákos megbetegedés 40 százaléka változó kockázati tényezőkhöz köthető. Különösen az alkoholfogyasztás csökkentését, valamint olyan életmódbeli változtatásokat javasolnak, mint a dohányzásról való leszokás, az egészséges étrend és testsúly fenntartása, a testmozgás, az ultraibolya sugárzás elkerülése és a szennyező anyagoknak való kitettség minimalizálása.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink