hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hibák és tévedések a radiológiában 2.

Segít a virtuális kolonoszkópia

Folytatjuk a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának szervezésében lezajlott Hibák és tévedések a radiológiában című szimpózium eseteinek bemutatását. Az alábbi beteg történetét dr. Kovács Anita ismertette, a társszerző dr. Kiss Ildikó (Szegedi Tudományegyetem, Radiológiai Klinika, Szeged).

Az 50 éves nőbeteg májtáji diszkomfortérzés és fájdalom miatt fordult orvoshoz. Miután a májfunkciós értékeket emelkedettnek találták, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot végeztek. Az ekkor talált multiplex májgócokat a lelet kibocsátója ismeretlen primer folyamat hepatikus metasztázisainak tartotta.
A tumorkutatás első lépéseként ultrahangvezérelt májbiopsziát végeztek, amely adenokarcinómametasztázist igazolt. A tumormarkerek közül két nem specifikus molekula, a karcinoembrionális antigén (CEA) és a CA 19-9 szérumszintjét találták emelkedettnek, amelyek koncentrációja leggyakrabban gasztrointesztinális, hasnyálmirigy-, tüdő-, hólyag- és emlőtumorok jelenlétében emelkedik. A nőgyógyászati daganatokra specifikus CA 125 tumormarker vérszintje normálisnak bizonyult.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés