hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hibák és tévedések a radiológiában

Morfológiai tréfa

Sorozatunk tavalyi sikere alapján az idén is bemutattunk néhányat a szegedi Hibák és tévedések a radiológiában című szimpóziumon elhangzott előadások közül. Az első esetet – amelyben az ultrahang- és a CT-felvétel eltérő információtartalmára mutatunk példát, dr. Blatniczky Sára ismertette (társszerzők: dr. Szabó Mária és dr. Rostás Tamás; Baranya Megyei Kórház, Pécs).

A 63 éves obez nőbeteg hányingerrel, jobb bordaív alatti, hátba sugárzó hasi fájdalom miatt került a belgyógyászati ambulanciára, ahonnan cholelithiasis gyanújával küldték hasi ultrahangvizsgálatra. Az UH-felvétel a vékony falú, normális megjelenésű epehólyagban számos apró kőreflexet mutatott. Emellett – háton fekvő helyzetben – látótérbe került egy 16 centiméter átmérőjű, kerekded, a májtól egy keskeny hiperreflektív sávval jól elhatárolódó térfoglaló képlet a máj zsigeri felszíne mentén. Bennéke vegyes echoszerkezetet mutatott: szabálytalan elrendeződésű szolid részek és zegzugos echomentes területek váltakoztak benne. Az elváltozás a jobb vesét kaudál felé diszlokálta. A jobb vese üregrendszerében kis mértékű tágulat, alsó pólusában egy 10 milliméteres kőre utaló reflex látszott, az üregrendszeri pangást azonban láthatóan nem ez okozta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés