hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Hétfőn aláírják – állami kézben az egészségügyi intézmények

Hétfőn a miniszterelnök és a megyei önkormányzatok vezetői aláírhatják végre azt a megállapodást, amely alapján a megyei önkormányzatok intézményfenntartó funkciója megszűnik, azaz az oktatási, egészségügyi, szociális ellátórendszerek állami felügyelet alá kerülnek.

Mindezt  Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár jelentette ki a szombaton befejeződött pécsi közgazdász vándorgyűlésen. Varga szerint fel kell gyorsítani az átalakításokat, a gazdaság rendbetételét segítő Széll Kálmán Terv végrehajtását, hogy a jövőre remélt megtakarítások valóra váljanak. Orbán Viktor miniszterelnök éppen ezért gyorsan megteszi a szükséges lépéseket minden területen, az új önkormányzati törvény például egy hónapon belül a parlament elé kerül – közölte Varga Mihály.

„Hétfőn a miniszterelnök és a megyei önkormányzatok vezetői aláírhatják végre azt a megállapodást, amely alapján a megyei önkormányzatok intézményfenntartó funkciója megszűnik, azaz az oktatási, egészségügyi, szociális ellátórendszerek visszakerülnek állami hatókörbe. A megyei rendszer átáll arra a fejlesztéspolitikai funkcióra, amely optimálisabban és gyorsabban tudja az európai uniós forrásokat felhasználni, és célzottan eljuttatni az egyes területekre" – fogalmazott Varga Mihály.

Az állam hétfőn átveszi azt a 160 milliárd forintnyi hitelállományt is, amelyet a megyei önkormányzatok halmoztak fel.

A Széll Kálmán Terv vállalásairól szólva Varga Mihály a vándorgyűlésen emlékeztetett: hét területen szeretnének érdemi megtakarítást elérni 2012-ben, így a foglalkoztatás és munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, a közösségi közlekedés, a felsőoktatás, az egészségügy, az önkormányzatok finanszírozása és az államadósság-kezelés kérdésében. Kiemelte: míg például a közösségi közlekedés megújítása egyelőre elmarad az elképzelésektől, a Semmeilweis Tervvel és a gyógyszertámogatási rendszer átalakításával elérik az egészségügyben kitűzött célt  – közölte Varga Mihály.

(forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink