hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Hét végén gyakrabban halnak meg a betegek a kórházban

A kórházakba hét végén felvett betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akiknek a kórházi tartózkodása a hét közepére esik.

A Journal of the Royal Society of Medicine tanulmánya a hétvégi hospitalizáció és a halálozás kockázatának viszonyát kutatta az angliai NHS-ben. Megállapításai szerint
a vasárnap kórházba szállított betegek egy hónapon belüli halálozásának kockázata 16 százalékkal magasabb, mint a szerdán hospitalizált betegeké.

A szombaton beutalt betegek halálozásának kockázata 11 százalékkal magasabb. A tanulmány 14,2 millió beteg vizsgálatával készült, akiket 2009. április és 2010. május között vettek fel NHS kórházakba.

A tanulmány szerint mindezért a tapasztalt személyzet hétvégi hiánya, a diagnosztikai vizsgálatok végzésének képtelensége és a nem megfelelő összetételű személyzet tehető felelőssé. A kutatók ugyanakkor annak a tényezőnek a lehetőségét is megemlítették, hogy a hét végén felvett betegek közül többen súlyosabb betegségben szenvedhetnek.

Az NHS London egészségügyi hatóság szerint évente legalább 500 életet lehetne megmenteni Londonban, ha a hétvégi halálozási arány összhangba hozható lenne a hétköznapi aránnyal. A brit kórházi orvosokat képviselő szervezet, a Royal College of Physicians munkaerőügyi igazgatója egyetértett a tanulmány következtetésével, és a megnövekedett mortalitásban a két fő okot a betegek súlyosabb állapotában és a kisebb számú orvosban látta.

Az ellátó trösztöket képviselő NHS Confederation szerint a kutatás eredménye rávilágított arra, hogy az NHS-nek javulást kell produkálnia, mivel az ellátás minőségének nem szabadna függnie attól, hogy a beteget a hét melyik napján vették fel a kórházba. Az ESKI honlapján közölt tanulmány rávilágít: biztosítani kell, hogy a megfelelő számú tapasztalt személyzet legyen ügyeletben, a kórházi szolgáltatásokat pedig kevesebb, specializáltabb helyszínekre kell koncentrálni ahhoz, hogy a betegek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. 

(forrás: HealthOnLine)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés