hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Helyreigazítás

A MedicalOnline-on április 24-én megjelent, más forrásból átvett hír ellen tiltakozó levelet írt a szöveg egyik sértettje, amit itt teszünk közzé.

 

Az Indextől átvett „Kétmilliós büntetést kellett fizetnie a győri megyei kórháznak” című írásban számos valótlan állítás és csúsztatás található.

A kiragadott epizód előzménye, hogy Donkáné Verebes Éva és Oberfrank Ferenc Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatával és a Petz Aladár Megyei Kórház vezetésével 2006 óta megszakítás nélkül együtt dolgoznak. A pályázati felkészülés keretében 2007-ben közösen elkészítették a megye egészségfejlesztési és a kórház fejlesztési tervét, amit a megyei önkormányzat jóváhagyott. Erre a tervre alapozva közreműködtek a kórház egészségpólus pályázatának elkészítésében is: 8 millió forint +ÁFA összegért elkészítették a 10 milliárd pályázati értékű TIOP 2.2.7.-es egészségpólus pályázat megvalósíthatósági tanulmányát. Utóbbi szerzői joggal védett és továbbfejlesztésére a TIOP 2.2.5. onkológiai pályázatban, vagy átdolgozására kizárólag az Integra Consulting Zrt. jogosult. Az Integra mindenkor korrekt partneri viszonyra törekedve a közel öt év alatt alaposan megdolgozott a közös eredményekért. Jelenleg az egészségpólushoz szakmailag szorosan kapcsolódó onkológiai pályázatot készítik a kórház szakembereivel közösen.

Az írás valótlanul állítja, hogy az Integra Consulting Zrt. Oberfrank Ferenc cége lenne. A valóság az, hogy Oberfrank Ferenc az Integra Consulting Zrt. igazgatósági tagja. A társaság tulajdonosa és felügyelő testületei szigorú ellenőrzése alatt, őket rendszeresen tájékoztatva működik és részükről – e támadást követően is – teljes bizalmat élvez.

Ugyancsak valótlanság, hogy „az Integra Consulting Zrt. konkurencia nélkül kapott 53 milliós megrendelést a kórház egyik, közel kétmilliárdos EU-s fejlesztési pályázatának megírására.” A valóság az, hogy a megbízási szerződésnek a pályázatírásra vonatkozó része 35 millió forint + ÁFA összegről szól, ami a cikk állításával ellentétben nem egy tanulmányra, hanem összesen öt feladatra terjedt ki (megvalósíthatósági tanulmány; új sugárterápiás centrum orvosszakmai terve, működtetésének, betegutak szervezésének leírása; az onkológiai ellátás szükségletfelmérése, az ellátottság vizsgálata; műszaki tervek és eszközspecifikációk elkészíttetése; a teljes pályázati anyag összeállítása). E munkák díja nem egyedül az Integra bevételét képezi. A győri kórházzal kötött szerződés elérhető a PAMOK honlapján.

A kifogásolt közbeszerzés esetében a Döntőbizottság megsemmisíthette volna a már megkötött szerződést, de nem tette, így a munka törvényesen folyhatott tovább.

Valótlan állítás továbbá, hogy „Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron és Győrben is őket választották pályázatírónak, ám egyik helyen sem váltak be. Az uniós forrásokért folyó versenyfutásban székesfehérvári Szent György kórház elvérzett, Szegeden félúton kitették őket, és hasonló helyzet állt elő Győrben is, ahol a 10 milliárdos projektbe menetközben kellett bevonni egy másik céget a pályázat sikeres lebonyolítása érdekében.” A valóság az, hogy mind a négy pályázat (Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Győr) a Bíráló Bizottságoktól pozitív értékelést kapott, a megrendelők számára lehetővé tette az eredményes pályázást. Szegeden az Integra Consulting Zrt. pusztán az orvosszakmai terv elkészítésére kapott megbízást, eredően nem volt feladata a projekt befejezése. A győri projekt vonatkozásában pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Bíráló Bizottság pályázati követelményein túlmenően a fenntarthatóságot igazoló pénzügyi intézkedési terv kidolgozását kérte a pályázótól, aminek kidolgozását bízta egy másik cégre a megyei közgyűlés.

Az Integra-Consulting Zrt. Igazgatóságának elnöke Dr. Oberfrank Ferenc, vezérigazgatója Donkáné Verebes Éva az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elhagyása után, elismert szakemberekként, mintegy 8 éve foglalkoznak egészségügyi intézményi tanácsadással. Együttműködve a tulajdonosokkal, a kórházi szakemberekkel, több esetben más vállalkozásokkal – összesen 17 pályázatban vettek és vesznek részt. Ezek egészségpólusok, sürgősségi központok és járóbeteg-központok kifejlesztésére, munkahelyteremtésre, kórházi struktúraátalakításra szolgáló projektek. Jelenleg több kórház onkológiai és rehabilitációs ellátásának fejlesztését szolgáló pályázatán dolgoznak. Mérlegük: 17 pályázatból 7 nyert, 2 tartaléklistán, 2 elbírálás alatt, 4 készítés alatt, 2 elutasított.

Aligha meglepő, hogy egy ilyen piacon ádáz verseny van minden megbízásért, és egyeseknek semmi sem drága. Az Index újságírója - ha szakmája szabályai szerint jár el - megkeresi a megtámadottakat is. Tőlük az itt leírtakat – dokumentumokkal alátámasztva - könnyen megtudhatta volna. Nem tette. Lelke rajta.

Dr. Oberfrank Ferenc

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés