hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Helymeghatározás globálisan

Helymeghatározás globálisan

A műholdas navigáció a kezdeti helyben járás után tavaly már megtalálta az utat a felhasználókhoz, így a fejlesztők elérkezettnek látták az időt, hogy igazi tömegterméket alkossanak belőle. Erre pedig a mobiltelefonok kínálják – szó szerint – a legkézenfekvőbb lehetőséget.

A GPS, azaz a Global Positioning System (globális helymeghatározó rendszer) születése az 1970-es évekre tehető, amikor az USA-ban kitalálták, hogy főként katonai célokból szükség lenne a földfelszín minden pontján, az időjárástól és terepviszonyoktól függetlenül, gyorsan, olcsón működő, az adott pont földrajzi koordinátáit nagy pontossággal meghatározó rendszerre. Egy műholdas szisztémát képzeltek el, amelyről az egész földfelszín „belátható”. 1978-ban lőtték fel az első műholdat, és 1995-ben már az időközben kiépült hálózat polgári felhasználását is engedélyezték. Az évszámokból kiderül, hogy voltaképpen egy 10 éves üzletágról van szó, amely azonban az első látványos sikereit csak mostanában aratja. Eleinte a GPS-navigáció

a gazdagok költséges hóbortja volt,

de még meglehetősen pontatlanul működött. Ráadásul hiányoztak a megfelelő térképek, Magyarország például csak a közelmúltban került fel a navigációs Európa-atlaszokra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés