hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hazánkban magas a legionellozisok halálozási aránya

Évente 4-500 ember halálát okozza hazánkban a vízpermetben és pangó vízhálózatokban terjedő legionella baktérium – írja a PestiSrácok.hu.

A baktérium az újszülöttekre, idősekre és a kórházakban gyógyuló betegekre jelenti a legnagyobb veszélyt. 2015 végén kormányrendeletben kötelezték a közintézményeket sokkal hatékonyabb fellépésre, szükség esetén több tízmillió forintos beruházást igénylő szűrőberendezések beszerelésére, ám az eredmény eddig felemás. Mivel az egészségügyi ellátással összefüggő legionellozisok halálozási aránya még mindig rendkívül magas, 30 százalékos, a PestiSrácok.hu utánajárt: teljesítik-e a magyar egészségügyi intézmények a szigorú kötelezést.

A ReSzaSz kórházi fertőzések munkacsoportja portálunk megkeresésére arról tájékoztatott, fontosnak tartják a szabályozást, mivel az egészségügyi ellátással összefüggő legionellozisok halálozási aránya magas, 30 százalékos, szemben az egyéb helyeken történt megbetegedések 10 százalékos halálozási arányával. Hozzátették, az EMMI vonatkozó rendelete fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények közé sorolja többek közt az egészségügyi és szociális intézményeket, a nedves hűtőtornyokat egyes közfürdőket.  Ezeken a helyeken az előírás szerint Legionella kockázatbecslést kell végezni, a nedves hűtőtornyok meglétét, pedig a közegészségügyi hatóságnak be kell jelenteni. A kockázatbecslést azonos módszertan alapján végzik, az eredmények függvényében az azonosított kockázatokat kezelni kell.

A gyakorlati intézkedések tekintetében kifejtették, a rendelet szerint a Legionella-fertőzés kockázatának három szintje van, figyelmeztető szint, beavatkozási szint, és azonnali beavatkozási szint. Hozzátették, a beavatkozási és az azonnali beavatkozási szintnél költséges intézkedések megtételére lehet szükség például bakteriológiai végszűrők felhelyezése a kritikus ellátási területeken (ito, onkologia, sebészet), illetve a vízrendszer fertőtlenítése magas klórtartalmú kémiai szerekkel vagy ózonnal,és a vízhőmérséklet beszabályozása. A fertőtlenítési feladatok megszervezése és kivitelezése nehézségekbe ütközhet egy működő fekvőbeteg intézményben. A kalibrált hőmérő beszerzése és az akkreditált laboratóriumokban végzett vízvizsgálatok is pénzbe kerülnek.

Portál azon kérdésére, milyen terheket ró az intézményekre az EMMI rendeletének végrehajtása, a ReSzaSz kórházi fertőzések munkacsoportja kifejtette, minden intézmény számára jelent egy bizonyos költséget a rendelet végrehajtása, ezek a költségek függnek az intézmény profiljától, az ellátott betegek rizikó faktoraitól, az intézmény vizellátó rendszerétől, a kórház pavilonos vagy tömbös kialakításától, a vízrendszer leágazásainak számától, a csővezetékek anyagától, hogy mennyire régi vagy új rendszerről van szó. A költségek több tízezer forinttól több 10 millióig is rúghatnak (különösen ha pl. fertőtlenítő berendezést, végszűrőket kell vásárolni). Mivel a rendelet végrehajtásának felelősségét az üzemeltetőre vagy a tulajdonosra teszi véleménye szerint a rendelet betartásával kapcsolatos költségeket az államnak külön kellene finanszírozni.

 

(forrás: Pesti Srácok)

cimkék

hirdetés

Könyveink