hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Hátrányból előny

E-adatkezelés az egészségügyben

Mintegy 800 millió forintos beruházással intézményközi egészségügyi adatmenedzsment-rendszert hoz létre a British Telecom (BT) három, az uniós statisztikák alapján elmaradottnak számító magyarországi régióban. A fejlesztés olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az információáramlást az orvosok és a gyógyítóhelyek között, külhoni tapasztalatok szerint növeli a betegek kényelmét, redukálja az elvégzendő vizsgálatok számát, és akár a műhibák csökkenését is eredményezheti.

A kiépülő rendszer célterülete a dél-dunántúli, az észak-magyarországi és az észak-alföldi nagyrégió. Azért ez a három térség, mert a finanszírozó – az „Egészségügyi információtechnológiai fejlesztés az elmaradott régiókban” elnevezésű, az Európai Regionális Fejlesztési Alap pénzére támaszkodó projekt – kifejezetten az elmaradott régiókra koncentrál, márpedig az életminőséget és az egészségi állapotot jelző mutatók szerint Magyarországon belül e területek vannak a leginkább leszakadva (nem csak az uniós középmezőnytől, de hazánk többi vidékétől is).
Ami a számszerűsíthető hátrányokat illeti, az említett régiókban a születéskor várható élettartam mindkét nem esetében 0,6–1,2 évvel elmarad az országos átlagtól. A szív- és keringési halálozás kétszerese, a rosszindulatú daganatos halálozás háromszorosa az EU-átlagnak, és meghaladja az országos átlagot is. Mindezt tetézik az egészségügyi szolgáltatásokhoz való térbeli és időbeni hozzáférés nehézségei. Ezekben a térségekben a legalacsonyabb az egy foglalkoztatott egy munkanapjára jutó GDP-termelés (döntően azért, mert alacsonyak a bérek, és a dolgozók sokat tartózkodnak betegállományban).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés