hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Hat új gyógyszer, kilenc elutasítás

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatni javasolt új gyógyszerek többsége elbukott a kormányzati döntéshozatalban, s várhatóan júniustól mindössze hat új szer válik elérhetővé a betegek számára, közli a Népszava.

Így például a csontáttétes daganatokra olyan hatóanyag kombinációt támogathatnak, amely megakadályozza a további csontvesztést, a daganat miatt bekövetkező töréseket és egyben csillapítja a fájdalmat. A készítményhez a patikában is hozzáférhetnek majd a betegek, várhatóan 100 százalékos támogatás mellett. A Parkinson-kórban szenvedők átmeneti tünetmentességet biztosító készítményhez juthatnak, amely most is elérhető úgynevezett egyedi méltányosság keretében.

A harmadik egy, már kapható, a véralvadást befolyásoló készítmény, de ez most új terápiára, az agyvérzés és egyéb keringési betegség okozta embólia megelőzésére is támogatáshoz juthat. Az orvossághoz 30 százalékos önrészt kell majd fizetniük a rászorulóknak. Hasonló hozzájárulás fizetése mellett juthatnak majd új injekcióhoz a csontritkulással kezelt 55 évnél idősebbek. A szertől azt várják, hogy a teljes csontozatban csökkentse a törések kockázatát. Új, a korábbinál hatékonyabb orvossághoz juthatnak a Hepatitisz C-fertőzöttek is. A vírusellenes szer előnye, hogy vesebetegek is kaphatják. A hatodik gyógyszer befogadásával a vérzékeny betegek terápiája bővül.

További részletek

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink