hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Hat hónap alatt 52 milliárd többletet gyűjtött az egészségkassza

Az államháztartás első félévi mérlegéről publikált végleges adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – tudatta az MTI.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya júniusban 162,3 milliárd forint volt, az első hat hónapban a deficit 721,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 82,0 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az elmúlt év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 517,7 milliárd forint volt, az akkori éves előirányzat 85,2 százalékát tette ki.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 186,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 9,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 14,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

A társadalombiztosítási alapok 2013. január-júniusi 136,1 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 84,1 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap közel 52 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2012. június végén az tb-alapok együttes hiánya 3,3 milliárd forintot tett ki.

Az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a Nyugdíjbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, az egészségügyi hozzájárulások, valamint az Egészségbiztosítási Alap költségvetési támogatásai, térítései is. Ez utóbbi jogcím 2013-tól már a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő hozzájárulásokat is tartalmazza.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink