hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Hasznossá válhat, ami árt

A GERD megóv a H. pyloritól?

Húsz, heterogenitásuk ellenére is egyértelműen összegezhető vizsgálat eredményei szerint a refluxbetegségben szenvedők körében szignifikánsan kisebb a H. pylori-fertőzés prevalenciája. Az eredmény klinikai vonzatai egyelőre bizonytalanok, de befolyásolhatják az eradikációs terápia jövőjét.

A British Medical Journal április 5-i számában közölte azt az elemzést, amelyben húsz tanulmány adatait tekintették át, hogy meghatározzák a H. pylori-fertőzés incidenciáját gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD). Fontos klinikai kérdésről van szó, hiszen az érvényes irányelvek a kórokozó – duodenális ulcus esetén bizonyítottan bevált – eradikációját ajánlják. Ugyanakkor egyes kutatók a baktérium GERD-del való sajátos kapcsolatát e mikroba védő hatásával hozzák összefüggésbe, és erre hivatkozva elutasítják a kiirtását. Emellett szólnak azok a megfigyelések is, amelyek szerint a fertőzötteknél a reflux kevésbé súlyos formában jelentkezik. A GERD az átlagpopuláció 25–40 százalékát érinti.

A górcső alá vett húsz tanulmány közül tizenhat szerint a GERD-betegek ritkábban, a kontrollcsoportok tagjaihoz képest mindössze 60 százalékos eséllyel fertőződnek. A további négy tanulmányban a H. pylori-fertőzés prevalenciáját a GERD-ben szenvedők körében észlelték nagyobbnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés