hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ízelítő

Hamis ígéretek, valódi veszélyek

Hamis ígéretek, valódi veszélyek címmel hamisítás elleni kiállítás nyílt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) rendezésében. A december 11-ig ingyenesen látogatható kiállításon megtudhatjuk, hogyan ismerjük fel – és kerüljük el – a hamisítványokat.
A Magyar Szabadalmi Hivatal épületében megtekinthető kiállítás éppen olyan, mint egy lakás: a nappalin, gyermekszobán, hálószobán, konyhán és fürdőszobán végighaladva megtekinthetjük, hogy a mindennapok során hol, milyen hamis tárgyakkal kerülhetnek kapcsolatba az állampolgárok. Mindenütt információs molinók és a kapcsolódó hamis tárgyak illusztrálják a hamis árucikkek megvásárlásával járó kockázatokat és veszélyeket, továbbá hasznos tanácsokkal segítik ezek elkerülését. Mindezek mellett a látogatókkal megismertetik a HENT és a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) hamisítás elleni munkáját, annak jelentőségét és fontosságát.

A statikus kiállítóhelyek megtekintése mellett interaktív feladatok is várják az érdeklődőket. Lehetőség nyílik hamis és eredeti tárgyak összevetésére, a VPOP munkatársaihoz hasonlóan „csőgörénnyel” felfedni csomagok rejtett tartalmát, valamint a VPOP munkatársai által – a kiállítás ideje alatt naponta több alkalommal – megtartott előadásokon megismerni a hamisítók megtévesztő trükkjeit és a hamisítás ellen küzdő szakemberek munkájának kulisszatitkait.

A hamisítás érinti az élelmiszereket, a gyógyszereket és a gyógyhatású vagy egészségmegőrző termékeket, készülékeket is. Szerencsére egy áprilisi, a HENT megbízásából a TÁRKI által végzett kutatás szerint: „A lakosság az egészségükre potenciálisan veszélyes termékek esetében a legóvatosabb. Bizonytalan eredetű élelmiszert csak 2 százalékuk, míg bizonytalan eredetű gyógyszert csak 1 százalékuk vásárolna bármikor. Valamivel magasabb azok aránya, akik fontolóra vennének egy ilyen ajánlatot: 10 százalékuk bizonytalan eredetű élelmiszerre, 6 százalékuk bizonytalan eredetű gyógyszerre mondana talán igent.”

A kiállítás 2009. december 2-a és 11-e között naponta 10-től 18 óráig ingyenesen látogatható a Magyar Szabadalmi Hivatal földszinti konferenciatermében (1054. Budapest, Garibaldi utca 2.). Részletesebb információk a www.hamisitasellen.hu honlapon találhatók.

Forrás: Sajtóközlemény

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés