hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Hálapénz: orvosnak 30, nővérnek 7 ezer forint jár

Tavaly 56 milliárd forint hálapénzt fizettünk. Tízből négy beteg ad pénzt, ajándékot háziorvosának, míg a kórházba kerülők 80–90 százaléka tesz hasonlóan. A páciensek szerint ez nem korrupció. A háziorvosok, illetve a rezidensek szegedi képviselője egyaránt megalázónak tartja a paraszolvenciát, inkább a béreket emelné.
Többször is cél volt, de egyszer sem sikerült megszüntetni a paraszolvenciát. A KSH szerint 13, a Tárki szerint 81, a Patika Egészségpénztár szerint pedig 74 milliárd forint hálapénzt fizettünk tavaly.
 
– A napi 10–12 órát dolgozó, havonta 4–6 alkalommal ügyelő szakorvosok közalkalmazotti fizetést kapnak, a három műszakban dolgozó nővérek bére még a kezdő szakmunkásokénál is alacsonyabb, s akkor még nem szóltunk az ennél is kisebb fizetésért dolgozó műtősökről, beteghordókról. Nincs 13. havi juttatás, a pótlék is kevés. Ez az oka annak, hogy az amúgy is alulfinanszírozott egészségügy egyes területein maradt a szokás: hálájukat anyagilag is kifejezik a betegek. A fiatalok azonban már nem a baksis légkörében szocializálódnak – magyarázza Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökhelyettese, a Családorvosi Intézet és Rendelő tanszékvezető egyetemi tanára. – A háziorvoslást kezdőknek azt tanácsoljuk, hogy praxisuk fölépítésekor ne számítsanak a hálapénzre. Egyébként is az a tapasztalat, hogy – a közvélekedéssel szemben – a kisebb, tanyás településeken is kevesebbszer hívják házhoz a doktort, mint 20–30 éve. Túlzónak tartom a közvélemény-kutatási adatokat.
 
Különböző felmérések eredményét átlagolva a múlt évben körülbelül 56 milliárd forintot osztottak szét a hálás betegek az egészségügyben dolgozóknak. Átlagosan az orvosnak 30 ezer, a nővérkének 7 ezer, a beteghordónak 3 ezer forintot tesz a borítékba a gyógyulásban reménykedő. A Patika Egészségpénztár felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka adott már hálapénzt, akadt, aki félmillió forintot fizetett.
 
A megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a hálapénz hatására jobb szolgáltatást kap – állapítja meg a Patika Egészségpénztár felmérése. E páciensek 80–90 százaléka számára természetes, hogy kórházba kerülve pénzzel teli borítékot dug a fehérköpenyesek zsebébe. A Tárki által megkérdezettek 40 százaléka szerint a paraszolvencia nem korrupció.
 
– A fiatal orvosok nem kalkulálhatnak a hálapénzzel mint rendszeres jövedelemmel, amelynek elfogadása megalázó is számukra. A magasabb bérek és jobb munkakörülmények reményében sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson – véli a szegedi Volford Gábor. A Magyar Rezidens Szövetség országos alelnöke elmondta: egy kezdő orvos bruttó fizetése vidéken 129 ezer 500 forint, ami Budapesten valamivel magasabb lehet. – A múlt rendszer beidegződése, elsősorban az idősebb páciensek hiszik, hogy csak akkor kapnak megfelelő ellátást, ha adnak „valamit" az orvosnak, nővérnek. A gyógyításra felesküdöttek számára megalázó helyzetek is adódnak.
 
Az egészségügyiek is számon tartják, hogy „hálapénzes" szakma például a sebész, a nőgyógyász, míg az altatóorvos vagy épp egy rezidens nem számíthat ilyen fizetéskiegészítésre. A rezidensek szervezete úgy szüntetné meg e megalázó „juttatást", hogy javítaná az egészségügyben a munkakörülményeket és a béreket.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink