hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

"Haladéktalanul vonja vissza!"

Pénteken több lap is foglalkozik a járóbetegek beutalásának új – budapesti és Pest megyei – rendjével.

Felbolygatta a tisztiorvosi szolgálat a fővárosi és Pest megyei ambuláns betegek beutalási rendjét. Az országos tiszti főorvos hétfőn még azt ígérte: az új szabályokkal az ellátás „egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes” lesz. Ám néhány nap alatt kiderült: ha valami nem sikerült, az a hézagmentesítés és az átláthatóság – írja a Népszabadság.

Valótlan adatok alapján készült, az érintettek és a szakma bevonása nélkül, így aztán botrányosra sikerült a főváros és Pest megye lakosaira vonatkozó járóbeteg-szakellátási beutalási rend. Az ÁNTSZ olyan helyekre irányíttatná a betegeket a háziorvosokkal, ahol nem is feltétlenül kaphatják meg a szükséges ellátást. – „folytatja”  a Népszava.

Az ellátási területek újraosztását a betegek is megsínylik. Az ÁNTSZ honlapján elérhető táblázat szerint az egyik falu lakosságának kardiológiai ellátását a besorolás szerint meg kell szakítani, ha szükség lenne amúgy a kivizsgálás részeként gyakran alkalmazott ultrahangra is. A beteget buszra kell ültetni, hogy negyven kilométerrel odébb megkapja szív-ultrahangleletet, amit visszavihet oda, ahol korábban járt. Pedig ultrahang van ott is, csak ennek a településnek a lakossága nem jogosult ott erre a diagnosztikára – hoz példát a Népszabadság írása.  

Haladéktalanul vonja vissza az ÁNTSZ azon határozatait, amelyek drasztikusan korlátozzák a XVII. kerületben élő emberek ingyenes helyi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését - idézi Rákosmente felháborodott polgármesterét, a fideszes Riz Leventét a Népszava cikke.

cimkék

hirdetés

Könyveink