hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Gyógyszerhiány fenyeget: a kórházak már halmozzák a készleteket

Harmadával esett vissza áprilisban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által gyógyszertámogatásra fordított összeg az egy évvel korábbihoz képest. Milliárdokat takarítottak meg a rákgyógyszereken is. Az OEP szerint az új rendszerben javul az ellátás színvonala, a kórházak szerint hiánycikké válnak a rákgyógyszerek.

Izzik a levegő a hazai onkológiai osztályokon, nehezen férnek ugyanis hozzá egyes rákellenes készítményekhez. A hiány éppen a legolcsóbb és a legdrágább készítményekből fordul elő. Az előbbi nem magyar sajátosság, az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt ellátási zavar van azokból a gyógyszermatuzsálemekből, amelyeket évtizedek óta gyártanak, s mára olyan olcsóvá váltak, hogy már nem éri meg előállítani őket.

Csakhogy minden modern terápia is ezekre épül. Lengyelországban két hete állították le egy ilyen szer hiánya miatt több centrumban a kezeléseket, az Egyesült Államokban pedig februárban sokkolta a szülőket, hogy hiányzott egy, a leukémiás gyermekek gyógyításához szükséges vegyület. Magyarországon novemberben fordult elő, hogy a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztálya kénytelen volt hatvanszoros áron beszerezni az 5-fluorouracil hatóanyagú készítményt. Ám a hiány hol az egyik, hol a másik szerből szinte mindennapos. Miskolcon most igyekeznek egy szert Németországból hozatni, mert a hazai nagykereskedőknél nem kapható. A kórházak készleteket halmoznak, vagy egymás között cserélnek, hogy ne kelljen megszakítani a kezeléseket.

Feszültség van a drága készítmények körül is. „Volt olyan kórház, ahol idén 300 százalékkal többet adtak a betegeknek egy drága szerből, mint tavaly" – mondja a Heti Válasznak Gajdácsi József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. „Sőt olyan intézményt is találtunk, ahol a tavalyi egész évinek a kétszeresét kérték az idei első negyedévre" – kommentálta Varga Péter finanszírozási főosztályvezető a kórházakban történteket.

Az egészségbiztosító ugyanis más módon finanszírozza a rákgyógyszereket, eddig egyben fizette ki egy adott rákbeteg gyógyítására szolgáló összeget, és a kórházak maguk döntötték el, milyen gyógyszert vesznek belőle. Az új rendszerben viszont közvetlenül kapják meg a legdrágább modern gyógyszereket.

Ám hogy mindez milyen változásokat hoz a terápiában, arról mást mondanak az OEP illetékesei és a kórházak. Két megkeresett centrum is azt állítja, hogy a legnagyobb feszültséget okozó szerből, az elsősorban béldaganatok gyógyítására használható cetuximabból jóval kevesebbet használhatnak idén, mint az elmúlt évben. A Szent László kórházban 17, Miskolcon pedig 87 százalékos a visszaesés az új finanszírozási rend következtében. Egy névtelenül nyilatkozó kórházi vezető szerint a Széll Kálmán Terv okozta megszorításról van szó, ami később hatalmas gondot okozhat az onkológiákon.

További részletek a Heti Válasz május 10-én megjelent számában

(forrás: Heti Válasz)
hirdetés

Könyveink