hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Gyógyító vadgesztenye

A vénák falát erősítő és az erek rugalmasságát fokozó új gyógyszer, a vadgesztenyemag kivonatából készült Venastat (Boehringer Ingelheim Pharma) a magyar lakosság csaknem húsz százalékát érintő vénás betegségek kezelésében jelenthet segítséget. Mivel a visszérbetegségek megelőzésének leghatékonyabb szere – a rendszeres mozgás – korunkra jellemző módon egyre inkább háttérbe szorul, megnőtt a gyógyszeres kezelés jelentősége.

„A magyar lakosság 15-20 százalékát érintik a vénás betegségek, elsősorban a 30-40 éven felüli nőket. A kezdeti, inkább kozmetikai jellegű panaszokból megfelelő kezelés híján hamarosan súlyos, az életminőséget is jelentősen befolyásoló betegség alakulhat ki” – mondta a gyógyszer bevezetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Daróczy Judit, a Szent István Kórház osztályvezető főorvosa.

A kezdeti panaszok nem mindig kozmetikai jellegűek. A fáradt, „nehéz” láb, a boka és a lábszár duzzanata, az éjszakai izomgörcs, a bőrgyulladás és a viszketés éppúgy jelentkezhet első tünetként, mint a lábszáron látható visszértágulat. A háttérben gyakran krónikus vénás elégtelenség húzódik meg, amelyből kezelés nélkül hosszabb távon visszeres vérzés, trombózis, sőt – a szövetközti állományban felhalmozódó bomlástermékek és a bőr romló vérellátása hatására – lábszárfekély is kialakulhat. A kezelési lehetőségek a kompressziós harisnyától kezdve a speciális gyógytornán és a diétán át egészen a sebészeti megoldásokig terjednek. A gyógyszeres kezelés célja a vénás nyomás és a vénás visszafolyás, valamint a vénafalak átjárhatóságának csökkentése, a plazmakiáramlás és a gyulladás mérséklése, az izompumpa és a kötőszöveti nyomás fokozása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés