hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Gyógyszer nélkül is mehet!

Zöldség, főzelék, gyümölcs, tej és mozgás

Az életmód-változtatás régóta központi kérdése a hipertónia terápiájának, ám az orvosnak többnyire ideje, a betegnek pedig kedve nincs ahhoz, hogy közösen elérjék a kívánatos célt. Holott egy nemrég publikált vizsgálat eredményei szerint megtérülne az idő- és energiaráfordítás, mert sok esetben gyógyszer nélkül is elérhető a megfelelő vérnyomáscsökkenés.

Annak ellenére sem foglalkozott klinikai vizsgálat a vérnyomást csökkentő táplálkozással (Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH), hogy évtizedek óta ismert, milyen előnyökkel jár a helyes étrend. A sófogyasztás csökkentésével és testmozgással egybekötött diéta feltétlenül kedvező a magas vérnyomás és az érrendszeri betegségek kockázata szempontjából. A JAMA hasábjain nemrég közölt PREMIER (2003; 28916:2083–2093) elsőként elemezte az életmód-változtatás különböző módjainak együttes hatását a vérnyomásra.

A négy centrumban végzett vizsgálatba 810 felnőttet vontak be, köztük 62 százalék volt a nők aránya és 34 százalék az afroamerikaiaké. Az 50 éves átlagéletkorú alanyok egyike sem szedett antihipertenzívumot, bár vérnyomásuk kezdeti értéke a 120–159/80–95 Hgmm-es tartományban mozgott. A résztvevőket három csoportba sorolták. Az elsőbe 268-an kerültek – őket a jól ismert, hagyományos módszerekkel végzett életmód-változtatásra kérték fel. A második csoport 269 alanyánál az életmódbeli módosításokat kiegészítették diétával is, amelynek fő összetevői között zöldségek, főzelékek, gyümölcsök, csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek szerepeltek. A harmadik csoportba kerülő 273 fő csak tanácsokat kapott: nyomtatott tájékoztatókban ismertették velük az egészséges életmódra való áttéréssel járó előnyöket, illetve egy félórás előadást tartottak számukra a magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelésének hatásairól. A vizsgálat elsődleges végpontjaként a vérnyomásértékek hat hónap alatt bekövetkező változása szerepelt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés