hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Gyógyítás aranyatommal

A középkori templomok ablakainak tüzes vörös színei az üvegbe kevert aranypornak köszönhetők. A középkori üvegművesek mai értelemben nanotechnológusok voltak: nagyon apróra – a méter milliomod részének megfelelő méretűre – aprított anyaggal dolgoztak. Az üvegbe kevert, körülbelül 25 nanométer átmérőjű arany gömböcskék a vörös színt verték vissza. Ha szabályozni tudták volna az arany gömböcskék méretét, akkor az 50 nm átmérőjűekkel zöld, még nagyobbakkal narancsszínt kaptak volna.
 Két aranyatom teljesen egyformán viselkedik, két aranytömb is azonos fizikai jellemzőkkel bír. E két méret között, a nanorészecskék tartományában azonban gyorsan változnak a tulajdonságok. A nanogömb méretétől, vagyis a nanogömbben lévő atomok számától függően más és más lesz az olvadáspont, az elektromos vezetőképesség vagy a szín, tehát a visszavert fény hullámhossza. Korábban az anyag összetételének változtatásával hoztak létre eltérő tulajdonságú anyagokat, most elegendő a méret változtatása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés