hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Gyógyítás

Titokban 

A legnagyobb titoktartás mellett kezdte meg iskolai tanulmányait az új tanévben hat HIV-fertőzött gyermek Ukrajnában, Dnyepropetrovszkban. A kelet-ukrajnai nagyváros összes iskolájának valamennyi osztályában immár minden óra az egészségmegőrzés szabályainak betartására való figyelmeztetéssel kezdődik és fejeződik be. Az intézkedés bevezetését a helyi közoktatási hatóság azzal indokolja, hogy az idén első alkalommal mentek iskolába olyan HIV-fertőzött gyermekek, akik vírushordozó anyáktól születtek. Sem a pedagógusok, sem pedig az osztálytársak nem tudhatják, kikről van szó.

A HIV-fertőzött tanulók fogadására több mint hat hónapig készültek a dnyepropetrovszki iskolák pedagógusai azután, hogy az orvosok alapos megfontolást követően úgy döntöttek, mindenki előtt titokban tartják az érintett diákok kilétét, hiszen nincs szükség egészséges társaiktól való elkülönítésükre. A szakemberek ugyanis azt mondják, az iskolásokra a HIV-nél sokkal nagyobb veszélyt jelent az olyan betegségek terjedése, mint a torokgyík, a májgyulladás vagy a tuberkulózis.

Az orvosok nem zárják ki, hogy a tanulmányaikat most elkezdő, hivatalosan nyilvántartott hat kisdiákon kívül más HIV-fertőzöttek is járnak iskolába Dnyepropetrovszkban. A nyilvántartottak száma sajnos egyre jobban emelkedik majd: jövőre várhatóan már 42, azt követően pedig 138 vírushordozó gyermek megy majd első osztályba – írta a Viszokij Zamok című ukrán napilap.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés