hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gödi Topház: lehet, hogy túloz a jelentés?

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó érintettek távolról sem biztosak abban, hogy igazak a civil szervezet harmincoldalas tanulmányában megjelentek.

Az érintett szülők, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó dolgozók és a helyiek azonban távolról sem ennyire biztosak abban, hogy igazak a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet harmincoldalas tanulmányában megjelentek. Azt mindannyian elismerik, hogy rendszerszintű problémák vannak a bentlakásos intézményekben, ilyen többek között a forrás- és a súlyos szakdolgozóhiány, és a nem megfelelő infrastrukturális körülmények. Egy dolgozó például arról beszélt: neki is sokkoló volt a látvány, amikor először járt az intézményben, és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább máshol folytatják. Egy másik alkalmazott pedig azt mondta, távolról sincs elég szakember, így nem tudnak mindig, minden szobában ott lenni. Ezért szükséges például egy-egy gyereknél a jelentésben is kifogásolt rácsos ágy. Ha ugyanis leesik, megsérül, és ezt állapota miatt nem tudja jelezni, abból komoly baj lehet. Megtudtuk azt is, vannak olyan gyerekek, akiknek pszichiátriai ellátásra lenne szükségük, őket máshol kellene kezelni, de erre nincs mód.

Az otthonban 9 éve lakó, most 21 éves Ádám édesanyja úgy érezte, kötelessége a nyilvánosság elé állni az ügyben, hiszen évek óta látogatja gyermekét a Topházban. Szép Veronika hangsúlyozta, felháborítja, ahogy az intézmény dolgozóit támadják. – Heti háromszor megyek a fiamhoz, és 11-től 18 óráig mindig bent vagyok. Nem csak vele, a többi gyerekkel is beszélgetek. Sok mindent látok, de nem tapasztaltam, hogy a gondozók bántották volna a gyerekeket, inkább erőn felül dolgoznak értük. Vannak, akik már 20-25 éve. Sérült fiatalokról van szó, akik állapotuk miatt gyakran egymást is bántják, és magukban is kárt tesznek, kétlem, hogy a sérüléseiket a gondozók okozták volna, vagy éheztetnék őket – mondta Szép Veronika. A fotókon látható hiányos berendezéssel kapcsolatban megjegyezte: sokszor a gyerekek szedik szét például a matracot, de ezt az intézmény pótolja, és ruhát is biztosít mindenkinek.

A lap nem kapott lehetőséget arra, hogy körülnézzen az intézményben, azonban a helyiek közül többen is elmondták véleményüket. Az otthon melletti kisboltban többen is arról beszéltek: nem igazak a vádak, egyfajta bosszúhadjáratról lehet szó, bár azt nem sikerült kideríteni, hogy miért támadják az intézményt. Annyit azonban leszögeztek az asszonyok: a dolgozók a lelküket kiteszik a gyerekekért, akivel lehet, azzal kijárnak a boltba, vagy fagyizni is. – Elképesztően sok szeretet van ezekben a gyerekekben, de persze vannak súlyos állapotú, olykor agresszív fiatalok is, akiknek azért nem szívesen fordítanék hátat. De szép történetekből sincs hiány, egy gondozónő annyira megszeretett egy gyermeket, hogy mikor elhunyt, saját halottjaként temette el. Gyönyörű sírja van – mondta helyi forrásunk.

A Topház melletti fagylaltozóban az eladó arról számolt be: korábban többször is járt az otthonban, ami valóban rossz állapotban van, de azt nem tudja elképzelni, hogy bántalmazták volna a gyerekeket.

Azt, hogy a jelentés szerint valóban éheztették-e és a gondozók bántalmazták-e a gyerekeket, a mellékelt fotók alapján egyébként nehéz eldönteni. Ahogy arról a lapnak egy neve elhallgatását kérő gyógytornász beszélt: előfordulhat, hogy izomsorvadás miatt soványak a gyerekek, vagy maguknak okoztak sérüléseket. Egyértelműen csak labor- és genetikai vizsgálatok után lehetne állást foglalni, ezek nélkül felelőtlenség bármit kijelenteni.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a közelmúltban a Topházban is vizsgálódott, ám jelentésük még nem készült el. Az MDAC azonban nem kapott engedélyt az otthonban zajló munka monitorozására, április 18-án úgy sikerült bejutniuk, hogy olyan embereket kerestek, akiket magukkal vihetnek egy fogyatékossággal kapcsolatos brüsszeli konferenciára. Most rendőrségi vizsgálatot követelnek az ügyben.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink