hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Georg Klein: Meteorok

Georg Klein beleássa magát a teremtés rejtélyébe címmel ír méltatást a Dages Nyheter nevű svéd országos napilap a neves, magyar születésű, Stockholmban élő rákkutató Meteorok című, nemrég megjelent könyvéről.

Leif Zern a kötetet ismertetve kifejtette, hogy "Kleint olvasva visszanyerhetjük hitünket a kreativitásban." A könyv három kiváló emberről szól: a zeneszerző Bartók Béláról, az amerikai Seymour Benzer genetikusról és a Nobel-díjas amerikai citogenetikusról, Barbara McClintockról, aki elkészítette a kukorica első géntérképét.
Iklódy Gábor stockholmi magyar nagykövet juttatta el a svéd lap recenzióját az MTI-nek, s ebben a többi közt az olvasható, hogy a tudományos ismeretek mellett általános érvényű, az emberi kíváncsiságról és kreativitásról szóló ismeretekkel is gazdagodhat a Klein-kötet olvasója.
Bartók Béla és Barbara McClintock megalkuvást nem ismerő személyiségek, akik saját területükön tökéletes odaadással dolgoztak. Bartók végig a saját útját járta, s a magyar népzene gyűjtése - ahogy később a nácizmus elleni tiltakozása - a morál és az esztétikum egyesülése. Bartók létfontosságúnak tartotta a környezeti hatások befogadását, a nyitottságot. A zeneszerző azt vallotta, hogy egy bezárkózott, beszűkült kultúra halálra van ítélve.
Georg Kleint idézte a lap, miszerint a három tudós félelem és szorongás nélkül úszott az árral szemben. A menekülő Bartók indítékai között sem a félelem játszott szerepet, hanem a Hitler és a rasszizmus iránti utálat.
Leif Zern megállapította, hogy Klein lebilincseli és "igénybe veszi" olvasóját. Az idős szerző a zagyvaságok első számú ellensége és az olvasó nem tehet mást, mint hogy összeszedi magát és megpróbálja megütni a szerző mércéjét - írta Zern.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés