hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Génteszt online

Szeretne ön mindent tudni a saját genetikai hátteréről? Kíváncsi rá, hogy kik lehettek az ősei, milyen betegségekre van fokozott hajlama, és mi az, amitől nem kell tartania? Egy e-mail és 1000 dollár segítségével megtudhatja! – Akár ezzel a tömör ajánlóval is hirdethetné magát az a vállalkozás, amely elsőként kínál az interneten keresztül is elvégezhető géntesztet.

A lehetőség a 23andMe nevű vállalkozás révén vált hozzáférhetővé (az elnevezés a 23 pár kromoszómára utal). Eredetileg csak Amerikát akarták lefedni a szolgáltatással, a keresletet látva mára azonban már Európára és Kanadára is kiterjesztették. A vállalkozás az internet és a genetika új lehetőségeit kombinálva próbálja közelebb hozni az emberekhez a génkutatást. Mindehhez a tőkét (2,6 millió dollárt) és az informatikai infrastruktúrát a Google biztosította (nem véletlenül: a céget a Google egyik alapítójának biotechnológus felesége hozta létre). Maga a teszt természetesen genetikai mintát is igényel: a vizsgálati alapanyagot egy interneten megrendelhető mintavevő szett segítségével mindenki maga is leveheti (csupán némi nyálra van szükség az elemzéshez). A minta postai úton egy laboratóriumba érkezik, ahol DNS-vizsgálat segítségével elkészítik a beküldő genetikai profilját. Ennek során mintegy 550 ezer SNP-t (Single Nucleotide Polymorphism, egyszeres nukleotid polimorfizmus, egy-egy jellemző genetikai variáció az emberi génkészletben) térképeznek fel, az adatokat pedig egyedi azonosító segítségével az interneten keresztül is hozzáférhetővé teszik. Persze az adatok önmagukban nem sokat mondanának a laikusoknak, ezért olyan információkat is mellékelnek hozzájuk, amelyek segítségével az eredmény értelmezhetővé válik. Kideríthető például a genetikai úton öröklődő betegségekre (vagy épp védettségre) való hajlam, modellezhető egy-egy egyszerűbb (esetleg csak a távolabbi jövőben elvégezhető) génsebészeti beavatkozás hatása. Személyre szabott géntérképről van tehát szó, amely a mintegy 170 ezer forintnak megfelelő díj befizetésével, 4-6 hetes várakozás után bárki számára elérhető.
  Bár a cég még meg sem kezdte a működését, a szervezést máris etikai aggodalmak kísérik. Az ellenzők egyrészt a személyes és bizalmas jellegű információkat féltik, másrészt annak a kockázatával is számolnak, hogy ha a személyes adatok és a genetikai minták esetleg összekeverednek, azzal fölösleges félelmet vagy hamis biztonságtudatot kelthetnek a páciensekben. Ráadásul olyasmi is kitudódhat, aminek senki sem örül, hiszen az eredmények alapján hűtlenségre vagy addig ismeretlen rokoni kapcsolatokra is fény derülhet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés