2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kitekintő

Gates 10 milliárd dollárt ad új vakcinákra

Bill Gates, a Microsoft társalapítója és felesége bejelentette, hogy alapítványuk 10 milliárd dollárt adományoz a következő tíz évben új vakcinák kutatására, kifejlesztésére és azok eljuttatására a világ legszegényebb országaiba.
Az üzletember a davosi Világgazdasági Fórum alkalmából pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy „a vakcinák évtizedévé kell tennünk a mostanit”. Gates hozzátette, hogy „az innováció elősegíti majd minden eddiginél több gyermek megmentését”.
 
Bill és Melinda Gates szerint a védőoltások kiterjesztése „több mint 8 millió gyermeket menthet meg 2020-ig”, de mivel még mindig súlyos gondok vannak a program pénzügyi hátterének megteremtésében, „más partnereknek is csatlakozniuk kell ehhez az erőfeszítéshez”.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) üdvözölte a Gates Alapítvány kezdeményezését. Margaret Chan, a szervezet főigazgatója hangsúlyozta, hogy „ez a vállalás példa nélkül álló, de csak egy kis részét jelenti annak, amire szükség van. Feltétlenül fontos, hogy a kormányok és a magánszektor fokozzák erőfeszítéseiket, hogy előteremtsék a vakcinákat és ezzel megmentsék azoknak a gyerekeknek az életét, akiknek a legnagyobb szükségük van a védőoltásokra” – tette hozzá Chan.
 
Az alapítvány előrejelzéséhez olyan modellt használt, amelyet egy konzorcium dolgozott ki a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskolában működő Nemzetközi Programok Intézetének vezetésével. Azzal számol, hogy ha a lakosság 90 százalékos lefedettségéig fokozzák az életmentő vakcinák – köztük a súlyos hasmenés és tüdőgyulladás elleni oltóanyagok – szállítását a fejlődő országokba, akkor 2010 és 2019 között 7,6 millió öt éven aluli gyermek halálát akadályozhatják meg.
 
Az alapítvány szerint további 1,1 millió gyereket menthetnek meg a malária elleni oltóanyag gyors bevezetésével 2014-től kezdődően, ezzel összesen elvileg 8,7 millió életet óvhatnak meg. Ha a következő tíz évben sikerül további oltóanyagokat kifejleszteni és bevezetni, egyebek mellett a tüdővész ellen, akkor még ennél is több életet menthetnek.
 
Bill Gates, aki a davosi Világgazdasági Fórum rendszeres vendége, a világ leggazdagabb embere és a legnagyobb magánadományozó. Már eddig is komoly összegeket adott egészségügyi kampányokra, mindenekelőtt az AIDS elleni küzdelemre.
 
MTI

Bill Gates a Twitteren gyűjtött adományokat Haitinek
Futótűzként terjedt el a hír január 19-én éjjel a Twitteren, hogy Bill Gates, a Microsoft alapítója és pár évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig első számú vezetője is beszállt a mikroblog felhasználói közé. Néhány óra alatt kiderült, hogy nem más játssza Gates szerepét, hanem valóban ő az. Reggelre 160 ezer követője gyűlt össze.

Gates eddigi összes bejegyzése a Haiti földrengéssel kapcsolatos, arra buzdítja a twitterezőket, hogy adományokkal segítsék a földrengés túlélőit (a Melinda & Bill Gates alapítvány egyébként már a katasztrófa másnapján egymillió dollárral támogatta a szigetre érkező mentőcsapatokat).

 

cimkék

hirdetés

Könyveink