hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Garanciát kér a miniszter

   A kórházak több mint fele nem felel meg az emlőrákműtétekre vonatkozó szakmai protokoll ajánlásának, ezért az egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes utasította az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetőjét, dolgozzon ki garanciákat arra, hogy a jövőben csak olyan intézményben végezhessenek emlőműtétet, ahol fennállnak annak szakmai feltételei.
   A Sebészeti Szakmai Kollégium ajánlása, hogy csak azokban az intézményekben végezzenek daganatosemlő- műtétet, ahol az emlőrák műtéti esetszáma eléri a 70- 100-as nagyságrendet. A javaslat mögött az a feltételezés áll, hogy ekkora nagyságrendű beavatkozás esetén biztosítható megfelelő tapasztalat és gyakorlat.
  A felügyelet által publikált adatsor szerint 2006-ban 103 kórházban 8063 esetben végeztek ilyen típusú beavatkozást, ám több mint 60 százalékában eltértek a szakmai protokolltól, és nem biztosítják a Szakmai Kollégium által nélkülözhetetlennek tartott tapasztalatot és gyakorlatot. A felmérés alapján a vizsgált kórházak, klinikák közül mindössze 41 felelt meg a szakmai ajánlásnak. Az elemzők Nógrád megyében például nem találtak olyan kórházat, ahol a protokollnak megfelelően elérte volna a beavatkozások száma az éves 70- 100-as nagyságrendet.
  A szakmai protokollok betartásának fontosságára a szaktárca az elmúlt egy évben több alkalommal felhívta az orvosszakma figyelmét. A miniszter szerint a kórházak struktúraátalakítása, a betegellátás központosítása is azt a célt szolgálja, hogy csak a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel és a megfelelő gyakorlattal rendelkező intézmények vehessenek részt az ellátásban. A piacra lépő pénztárak a betegellátás minősége érdekében nyilvánvalóan nem fognak olyan intézményekkel szerződni, amelyeknél hiányzik a szükséges szakmai tapasztalat és rutin: ez ugyanis növelné a vállalt kockázatot és veszélyeztetné a beteg elégedettségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés