hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Fontolva haladó klinikai onkológia

Gondolatok az ASCO 42. konferenciája kapcsán

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) évenkénti konferenciája a klinikai onkológia legnagyobb „globális” fóruma, amely mindig a legérzékenyebben reagált a tudományos és klinikai kihívásokra. Ez évben alig akadt szenzációs bejelentés, a konferencia (június 2–6., Atlanta) mégis számos elméleti és gyakorlati tapasztalattal gazdagította a mintegy 20 000 résztvevőt.

Az egyetlen szenzációszámba menő bejelentés egy új, kettős támadáspontú kinázgátló, a lapatinib sikeres bemutatkozásáról szólt két daganatféleség, az emlőrák és a veserák esetében. Ez az új gyógyszer az EGFR1 és EGFR2 (Her2/neu) onkogének kinázaktivitásának hatékony inhibitora. A Her2/neu onkogén terméke elleni antitest kezelés a világ fejlettebb részén a Her2-amplifikációt mutató emlőrákok terápiájának alapja. Ugyanakkor a kezelés egy idő után hatástalanná válhat és rezisztencia alakulhat ki. Charles E. Geyer szerint az ilyen esetekben a lapatinib-kezelés hatékonynak bizonyult capecitabinnal kombinálva, és jelentősen fokozta a progresszióig eltelt időt. Olyannyira, hogy a vizsgálatot emiatt le kellett állítani. Úgy tűnik, hogy a gyógyszer támadáspontja a Her2/ neu onkogén, mert egy másik vizsgálatban csak a Her2/neu amplifikált inflammatorikus emlőrákok reagáltak a lapatinib-kezelésre, izolált fokozott EGFR1-expresszió esetében nem észleltek klinikai választ.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. TÍMÁR JÓZSEF
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés