hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Földanya megment bennünket?

Brit kutatók felfedezték, hogy az olvadó jéghegyek olyan részecskéket bocsátanak ki, amelyek serkentik a szén-dioxidot megkötő algák szaporodását - olvasható a hvg.hu-n.

A Cleantechnica.com értesülései szerint a brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) HMS Endurance nevű hajójának fedélzetén tevékenykedő tudósok figyelték meg, hogy az olvadó jéghegyekből nagy mennyiségű vasrészecske kerül a vízbe, amelynek hatására nagy mennyiségben kezdenek el szaporodni a szén-dioxidot megkötő algák a környéken. Ezek az algák aztán a mélybe süllyednek, ami annyit tesz, hogy több száz évre kivonják a megkötött szén-dioxidot a légkörből.

„Úgy tűnik, mintha maga a Föld akarna megmenteni bennünket” – mondta a Leeds University munkatársa, a kutatást vezető Rob Raiswell professzor.

A kutatók előtt már ismert volt, hogy a mesterségesen gerjesztett algatelepek segítségével megköthetőek az üvegházhatást okozó gázok, azonban a módszert tiltották, mivel attól tartottak, hogy előre nem látható mellékhatásokat okozhatnak a törékeny ökoszisztémákban. Azonban a brit kutatócsoport eredményei bizonyítják, hogy a folyamat évmilliók óta szerves részét képezi a természet körforgásának, így az ENSZ idén januárban engedélyt adott egy kísérlet elvégzésére.

A kutatók jelentős algatelepeket kívánnak létrehozni. Ehhez több tonna vas-szulfátot engednek a tengerbe a brit Dél-Georgia szigetén. A számítások szerint akkora algatelep jöhet létre, amelyet még az űrből is lehet majd látni.

 

Forrás: hvg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink