hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Fokozatosan kinyílnak a kapuk

Göncz Árpádné a legelesettebbekről

Először is engedje meg, hogy a Medical Tribune nevében is szeretettel gratuláljak a Szent Imre-életműdíjhoz, amellyel a fogyatékos gyermekekért végzett áldozatos munkáját ismerték el. Miért éppen a súlyosan sérült emberek támogatása mellett kötelezték el magukat annak idején a férjével, hiszen oly sok a hátrányos helyzetű társadalmi csoport?

– Sokáig ápoltam a szüleimet, az elnökségi időszak elején haltak meg, és én akkor azt hittem, az idősek érdekében fogok dolgozni. De aztán jelentkezett nálam egy jó barátunk barátja, akinek halmozottan fogyatékos gyermeke volt, és a baráti körünkben is voltak ilyen családok. Nagyon hamar kiderült számunkra, hogy ők a legelesettebbek, a legelhanyagoltabbak. Az intézeti körülményeket nem kell ecsetelni, akit viszont otthon próbáltak nevelni, az oly mértékben volt kirekesztve a társadalomból, hogy még a szülők baráti kapcsolatai is megszakadtak, és teljesen bezárva éltek. Civil szervezetek kezdtek alakulni a támogatásukra, és hozzám is eljött két kiváló tanár a Gyógypedagógiai Főiskoláról, hogy tenni kellene a civil szervezetek összefogása érdekében.

Ennek már tíz éve, a „Kézenfogva” Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. 1993-ban azzal a céllal hozták létre, hogy országos szinten próbáljanak javítani az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek, felnőttek, hozzátartozóik és gondozóik helyzetén. Hogyan látja, mennyit sikerült megvalósítani a kitűzött célokból?

– Ha azt nézzük, mi mindent kellene még tenni, akkor sehol sem tartunk. Ha azonban ahhoz képest mérjük az eredményeket, hogy hol álltunk tíz évvel ezelőtt, akkor azt látjuk, rengeteg minden változott azóta. Az állampolgári jogok akkori országgyűlési biztosának, Gönczöl Katalinnak a felmérése például ráirányította a figyelmet a fogyatékosok intézeteinek problémáira. Kinyíltak a kapuk, ma már nem élnek ezek az emberek annyira elzárva a társadalomtól. Elvileg elfogadta őket a társadalom, de még mindig nagyon sokan vannak, akik semmit sem tudnak a fogyatékosokról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés