hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Fogyni érdemes

Új érvek a szakirodalomból

Mozogni és fogyni – cikkek ezrei hívják fel a figyelmet arra, hogy a testsúlycsökkenés jelentősen mérsékli jó néhány betegség kockázatát. Áttekintve az elmúlt néhány hónap szakirodalmát, arra is találtunk adatot, hogy a súlyfelesleg leadását szorgalmazó orvosnak néha nem ártana önmagára is alkalmaznia a másoknak javasolt terápiát...

Huszonnégy százalékkal csökkenti saját korai halálának esélyét az a túlsúlyos, aki – az Annals of Internal Medicine közleményének (2003;138:383–389) szerzői szerint – közepes mértékű testsúlycsökkentést megcélozva megpróbál tenni valamit saját egészségéért. A 20 847 felnőtt (átlagos életkoruk 54 év, 45 százalékuk nő, 6,1 százalékuk cukorbeteg, 22 százalékuk dohányos, a testtömegindex átlaga a vizsgálat elején: 29,4) adatait feldolgozó tanulmány következtetései szerint az eredmény független attól, hogy mekkora a kezdeti testtömeg, miként attól is, hány kilogrammal lesz könnyebb a páciens. A vizsgálati alanyok követésének 9 éve alatt összesen 892-en haltak meg. Azok körében, akiknek a testtömege nem változott, a befolyásoló tényezők (nem, etnikai hovatartozás, képzettség, dohányzás stb.) szerinti korrekció után a mortalitás 36 százalékkal volt nagyobb, mint azoknál, akik legalább 9,1 kg-nyit fogytak. De az adatok szerint ennél kisebb mértékű fogyás is ezrek életét mentheti meg.

Daganatos betegségek

A rosszindulatú daganatok prevenciójában általában kicsinek ítélik az elhízás, illetve a fogyás szerepét és a relatív daganatkockázat hozzájuk kapcsolódó szintjét, ezért a testsúly onkológiai szempontból viszonylag kis figyelmet kap. Ugyanakkor az elfogyasztott kalóriamennyiség hatvanszázalékos csökkentésekor már jelentősen mérséklődik a daganatok incidenciája. Ez számos daganatfajtánál, spontán kémiai és vírus eredetű karcinogenezis esetén is igaz. Az elhízás számottevően növeli a rákos betegek halálozási arányát. Ezt támasztja alá a New England Journal of Medicine-ben közzétett prospektív kohorszvizsgálat (2003; 348:1623–1638), amelyben 404 576 férfi és 495 477 nő bevonásával az elhízás karcinogenezisben játszott szerepét kutatták. A vizsgálat kezdetén egyik alanynál sem mutattak ki daganatot. A 16 éves követés során 57 145 rákos eredetű halálesetet regisztráltak. Valamennyi daganattípus a résztvevők legsúlyosabb tagjainál fordult elő a legnagyobb arányban, a férfiaknál 52, nőknél 62 százalékkal gyakrabban, mint normális testtömegindex esetén. Egy másik közlemény szerint az Egyesült Államokban az elhízás a férfiak 14, a nők 20 százalékánál vezet valamilyen rákos betegséghez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés