hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Foci az életelixír

Hogy lehet egy 75 éves férfinak ugyanolyan izomereje és egyensúlya, mint egy 30 évesnek? Egy svéd kutatás szerint a fociban rejlik a megoldás. A rendszeres futballozás során növekszik a csontok tömege, javul a játékos reflexe és izomereje. A Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports című folyóiratban publikált tanulmány vezetője hangsúlyozza, kifejezetten a szabadidős labdajáték hatását vizsgálták, azaz nem az élsportolókat kell mintának tekinteni ebben a tekintetben.
A kutatók 20-47 éves, korábban soha nem focizó nőknek, heti két futballedzést szerveztek 14 héten át. A vizsgálat végén a lábszárcsontok sűrűsége fokozódott, az alsó végtag izomtömege is nőtt, és a nők egyensúlyérzéke jobb lett. Eredményeik fokozottabbak, mint azoknál, akik ugyanennyi időt kocogással töltöttek –azoknál pedig, akik semmilyen mozgást nem végeztek természetesen mindkét csoport tagjai előnyösebb eredménnyel fejezték be a programot.

Férfiak tekintetében is hasonló pozitív változást mértek: a 20-40 éves alanyok heti két-három edzésének eredményeképp az alsó végtagi izomtömeg és csontjának erőssége mérhetően növekedett, egyensúlyérzékük javult.

Annak érdekében, hogy az eredmények hatásának maradandóságát is mérjék, olyan 65-75 éves férfiakat is megvizsgáltak, akik egész életükben sportolás, testmozgás céljából rendszeresen fociztak. Testfelépítésüket olyan hasonló korú illetve 30 év körüli férfiakkal hasonlították össze, akik soha nem foglalkoztak labdarúgással. Az eredmény megdöbbentő: azok az idősebb férfiak, akik fociztak ugyanolyan izomerővel és egyensúllyal bírtak ebben a korban, mint a 30 éves, foci iránt nem érdeklődő alanyok.

G.K. / MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés