hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Férfiakra veszélyesebb?

Eltérő gyakorisággal fordul elő a két nem körében a kolorektális karcinóma, legalábbis egy nagy lengyel szűrőprogram eredményei szerint. Ebből adódhat a kérdés: újból át kell gondolni a szűrési ajánlásokat?
Lengyelországban 2000 és 2004 között 50 148-an vettek részt az országos vastagbélrák-szűrési programban. Az 50–66 éves, egyébként egészséges résztvevők háziorvosi ajánlásra vetették alá magukat kolonoszkópiának. A vizsgálatba – szintén a családorvosi rendszeren keresztül – bevonták a daganatos betegségek szempontjából pozitív családi anamnézisű 40–49 éveseket is. Amellett, hogy megállapították, hány személy kolonoszkópiás vizsgálata szükséges egyetlen rosszindulatú elváltozás kiszűréséhez (szűrési minimum; number needed to screen, NNS), az adatok elemzése kiterjedt a két nem eredményeinek összevetésére is (NEJM 2006;355: 1863–72).
Előrehaladott neopláziának tekintették a legalább 10 mm átmérőjű, szövettani eredmény szerint kevéssé differenciált, villózus, tubuláris vagy kevert típusú karcinómákat és adenómákat. Ilyen elváltozást – az esetek egyhetedében adenokarcinómát – a szűrtek 5,6 százalékánál (2796 fő esetében) találtak. Életkor szerint rendezve az adatokat az 50–66 éves korosztálynál 5,9, míg a 40–49 éveseknél 3,4 százalékos előfordulási gyakoriságot tapasztaltak. Mindemellett kiderült, hogy az életkortól függetlenül a férfiak körében a nőkhöz képest közel kétszeres (statisztikai módszertől függően 1,73, illetve 1,98-szoros) eséllyel fordul elő vastagbél-neoplázia. A szűrendők számából (NNS) kiinduló megközelítés szerint a férfiak körében feleannyi személy szűrése hoz felszínre egyetlen esetet, mint a nőknél.
Nem ez az első olyan vizsgálat, amelynek eredménye szerint a férfiaknál gyakoribb az előrehaladott vastagbél-neoplázia (Am J Gastroenterol 1993;88:825–31, NEJM 2000;343:169–74, NEJM 2005;352:2061–8). A jelenlegi szűrési irányelvek – abból kiindulva, hogy a kolorektális karcinóma élethossz-prevalenciája a két nemnél közel azonos – mégsem térnek ki a férfiak fokozott kockázatára, holott úgy tűnik, erre szükség lenne (bár a szerzők leszögezik, hogy vizsgálatuk módszertana alapján eredményeik nem általánosíthatók népességszintű szűrési programokhoz).
További javaslataik között szerepel, hogy az NNS alapján kellene a szűrendő csoportokat kijelölni, illetve hogy a kolonoszkópiát azok számára kellene fenntartani, akiknél a proximális vastagbélszakaszon fokozott a tumor kialakulásának kockázata. Minden más esetben elegendő lenne szigmoidoszkópiát végezni. Minderről feltehetőleg még hosszasan vitáznak majd a szakértők.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés