hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Fenyegető prognózis: Olcsó cukor ölheti a szegényeket

A cukor túlzott és egészségre káros fogyasztásának megfékezésére tett kísérleteket fenyegetheti a termelés megugrása miatti árcsökkenés – írja az európai cukorkvóták felszámolása kapcsán az MNO.

A lap idézi a British Medical Journal egy tanulmányát, mely megemlíti az Európai Bizottság előrejelzését, ami a kvóta kivezetését követő tíz évre 15 százaléknyi termelésnövekedést jósol az ágazatban. Ezzel kapcsolatban a szerzők állítják: az európai agrárpolitika, különösen a cukorliberalizáció, nincs tekintettel az egészséges táplálkozás szempontjaira, és már a 2006 és 2013 közötti reformok is az egészségügy helyett az iparnak kedveztek.

A 2017-es váltás következményeként azt jósolják, hogy számos, addig termelőnek nem számító ország is beindul, emiatt az árak esni fognak, és a piacot elárasztja az olcsó cukor, ami a feldolgozott élelmiszerek cukortartalmát is növelni fogja. Ugyanakkor nem minden termékcsaládban tartják valószínűnek az azonos hatást: a szerzők szerint ez inkább a legolcsóbb termékek körében terítődik, amiket az árérzékeny, szegényebb társadalmi réteg vesz, akiknél emiatt a cukorfogyasztás is nőni fog, szélesedő egészségügyi hátrányokat eredményezve – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink