hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Fellép a fogyatékkal élőkért az Európai Parlament

Nagy többséggel megszavazták az Európai Parlament képviselői kedden a strasbourgi plenáris ülésen Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő saját kezdeményezésű jelentését a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról.

A dokumentum a fogyatékossággal élők akadálymentes hozzáférését szorgalmazza, a siketek és hallássérültek számára speciális kommunikációs megoldásokat javasol, és egy befogadó oktatási rendszer kialakítását is sürgeti.

A mintegy 80 millió fogyatékossággal élő európai polgár társadalmi befogadása és munkaerő-piaci integrálása elengedhetetlen az európai gazdaság fenntarthatóságának biztosítása érdekében – mutat rá a jelentés. Nem lehet a fogyatékossággal élők bevonása nélkül elérni a középtávú átfogó uniós foglalkoztatási és növekedési EU2020 céljait, beleértve a 75 százalékos foglalkoztatási szintet – áll a képviselő közleményében.

A megfogalmazott javaslatokat számos hazai és európai szervezettel, az Európai Bizottsággal és az idei első félévben soros magyar EU-elnökséggel együtt dolgozták ki.

A jelentés előző napi plenáris vitájában Kósa Ádám fordulópontként értékelte, hogy az EU korábbi elnökségi triója (a belga, a spanyol és a magyar soros elnökség) prioritássá emelte a fogyatékkal élők ügyét. A jelbeszéddel felszólaló képviselő méltatta a témában elért politikai előrelépéseket, de elérkezettnek mondta az időt arra, hogy a gyakorlatban is érezhető legyen: a fogyatékkal élők sem másodrangú állampolgárok

A vitában a magyar képviselők közül felszólalt Göncz Kinga (MSZP), aki különösen fontosnak nevezte a nemzetközi gazdasági válság hatásainak csökkentését e réteg esetében is. Ezekben az időkben kiemelten kell figyelni azokra, akiknek a társadalmi integrációja nehezebb – fejtette ki. Rámutatott annak fontosságára is, hogy a fogyatékkal élők részt vegyenek az oktatásban, a foglalkoztatásban, és hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

A jelentés kiemelt követelésének nevezte, hogy az EU-tagországok kormányközi tanácsa lépjen előre a diszkriminációellenes irányelv elfogadásában, mert ez "az élet minden területén egyenlő esélyű hozzáférést is teremt". Kósa Ádám mindazonáltal a közleményben bírálta és felelőtlenségnek nevezte "az EP-baloldal frakciói részéről, hogy a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségének érvényesülését hátráltatják". "A baloldali frakciók ugyanis ezt a kérdést az évek óta húzódó, úgynevezett horizontális antidiszkriminációs irányelv részeként rendeznék, míg a néppárti álláspont az úgynevezett Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomagban szerette volna a kérdést előrelendíteni. A néppárti javaslatot az EP baloldali többsége leszavazta, s ezzel nemet mondott a fogyatékos emberek helyzetének gyorsabb rendezésére" – vélte a fideszes képviselő.

A szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) a vitában azt húzta alá, hogy a fogyatékossággal élők közül a nők többszörös diszkriminációnak vannak kitéve. "Kardinális jelentőségűnek" nevezte a fogyatékosok társadalmi bevonását, és fontosnak tartotta azt is, hogy az EU-tagországok nemzeti stratégiáikban vegyék figyelembe, hogy ennek a rétegnek különböző igényű csoportjai vannak.

Az Európai Bizottságot ebben a vitában képviselő Dacian Ciolos egyetértett azzal, hogy a fogyatékosok helyzetének javításához uniós és nemzeti szintű fellépésre is szükség van. Bejelentette, hogy jövő ősszel a bizottság a tervek szerint újabb kezdeményezéseket tesz ezen a területen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink