hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Felbomlik a Margit és a János frigye

Többéves huzavona végére tehet pontot az a várhatóan egy hónapig tartó folyamat, amíg az önálló költségvetési intézményként definiált Szent Margit Kórház leválik a Szent János Kórházról, s ezzel megszűnik a kényszerű „házasság”, írja ezúttal a Magyar Hírlap.

Az önálló Margit kórház megszüntetésének háttere igen összetett, tetten érhető benne az előző – liberális – városvezetés centralizációs törekvése és szembefordulása akár a helyi érdekekkel is. Akkor többen fölvetették, hogy a jóval nagyobb, de igen elhanyagolt János kórházba olvasztással meg lehetett úszni e két fontos budai intézmény átgondolt egyenkénti fejlesztését.

A János kórház ma sincs jó állapotban, viszont a Margit az eltelt évek alatt elvesztette „arcát”. Az intézmény szellemi kultúrájának elsorvadásába azonban sem a jelenlegi polgármester, sem az előzőekben ugyancsak a kerületet vezető főpolgármester nem törődött bele. Hosszas egyeztetés után az egészségügyi államtitkárság végül úgy döntött, visszaállítja a Margit önállóságát.

Jelenleg még sok a nyitott kérdés. A szétválási folyamat egy hónapot vesz igénybe, ám szakértők szerint a két kórház még hosszabb ideig magán viseli kényszerű együttműködésük jó és rossz velejáróit – állítja a Magyar Hírlap. A lap úgy értesült, a fővárosban az ellátási térségek rugalmasan kezelendők, átléphetők. A betegek ezután is ott kereshetik az ellátást, ahol azt eddig megkapták. Nehéz kérdés azonban, hogy az összevonásból fakadóan csökkentett létszámú kiszolgálószemélyzet hogyan lesz majd megosztható a két kórház között.

hirdetés

Könyveink