hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Fejetlenség, káosz, félelem – indul az egészségügy átalakítása

Egy fővárosi intézmény szemésze úgy tudja: a tervezett műtétekre érkező betegeit hétfőn már nem operálhatja meg, miután kórházának megszűntek a szemészeti ágyai. Még nincs új szerződés arról, hogy milyen beavatkozásokat számolhatnak el, és a főigazgató nem akar kockáztatni – írja a NOL.

Az ország északi részében négy lélegeztetett beteget indítottak volna útnak egy megszűnt intenzív osztályról, szinte azonnal. Kezelésükhöz már nincs orvos, az osztály megszüntetésének hírére ugyanis azonnal felmondtak. Csakhogy a megyei kórház a türelmi időre hivatkozva hallani sem akar az átvételükről, de az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a főigazgató sem tudja, kifizetik-e neki az extra költségeket.

Mindenki mindent tud – állítja a minisztérium, ennek ellenére vasárnap egyhavi türelmi idővel indul az új szerep- és betegelosztás az egészségügyben. Azaz egy hónapig még minden kórháznak el kell látnia a „beeső” betegeket, be kell fejeznie a megkezdett kezeléseket.

Hat vidéki kórházban azonban vasárnaptól lényegében megszűnik az aktív ellátás. A Tapolcán, a Celldömölkön, a Komáromban, a Csornán, a Körmenden és a Kazincbarcikán élőknek messzebb kell utazniuk, új betegeket ezek az intézmények már nem vehetnek fel. A szakállamtitkárság e héten tájékoztatta az intézményvezetőket, a mentőket és a háziorvosokat az új betegellátási rendről, ennek ellenére a lapunk által megkérdezett kórházakban elég nagy a fejetlenség. S hiába vannak az átmeneti időre egységes szabályok a betegellátásra, úgy tűnik, ez nem jutott el időben az intézmények menedzsereihez, vezető orvosaihoz – írja a NOL.

hirdetés

Könyveink