hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Évek óta elöl a mortalitásban

Idősek onkológiai kezelése

Míg egy amerikai kutató arról beszél, hogy az idősek körében a tüdőrák járványszerűen terjed, hazai szakértőnk szerint ez túlzás. Az viszont kétségtelen tény, hogy a tüdőrák mortalitása terén hazánk ma is világelső.

Dr. Lodovico Balducci, a H. Lee Moffitt Onkológiai Központ és Kutatóintézet (Florida) időskori onkológiával foglalkozó részlegének vezetője azt írja nemrég megjelent közleményében (Cancer Journal for Clinicians) hogy az idősek körében új tüdőrákjárvány alakult ki. A szóhasználatot azzal indokolja, hogy 1980 és 1998 között a tüdőrák okozta halálozás 55 éves kor alatt ugyan csökkent, a 65 évnél idősebbeknél azonban emelkedett, és a betegség nem ritka a 85 év feletti korosztályban sem. A szerző szerint a „járvány” miatt a klinikusoknak számos kérdéssel kell szembenézniük, amelyek közül a két legégetőbb: hatással van-e az életkor a beteg prognózisára, illetve kezelhetjük-e ezeket a betegeket a szokásos terápiás előírások szerint.

Fontos különbséget tennünk – írja Balducci – a kronológiai és az élettani kor között, mivel a funkcionális tartalékok progresszív elvesztésével járó öregedés egyénileg különbözik. Több, nagy esetszámú tanulmány alapján kimondható, hogy az életkor önmagában nem szignifikáns mortalitási előrejelző. A European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) szerint a magas életkor jó prognosztikai tényező a kemoterápiás válasz szempontjából. Ezt a következtetést azonban óvatosan kell kezelnünk, mert a 80 év fölötti betegek százalékos aránya a tanulmányokban valószínűleg elhanyagolható volt. Minthogy a szervek működési zavara és a kísérőbetegségek a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulnak elő, feltételezhetjük, hogy a magasabb életkor rosszabb prognózissal jár. Azonban mindezek mellett is fel kell tudnunk ismerni azokat a szokatlanul egészséges idős betegeket, akik tolerálhatják az agresszív kezelési módszereket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés