hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Europa: További részletek

A hazai vizsgálócsoport vezetője, Keltai Mátyás professzor múlt számunk lapzártája után érkezett haza Bécsből. Kérdésünkre beszámolt néhány olyan részletről, amely a Bécsben közzétett eredményekből nem derült ki egyértelműen.

Ön azt írta egy cikkében néhány éve, hogy az EUROPA eredményei 2002-re várhatók – mi az oka, hogy 2003 augusztusának végére tolódtak?

– Olyan végpontokat választottunk, amelyek megkérdőjelezhetetlenek. A halál, a szívinfarktus és a szélütés mind olyan esemény, amely ha bekövetkezik, orvosilag jól értékelhető. A vizsgálat tervezésekor, 1997-ben, a korábbi tapasztalatok alapján évi 3-4 százaléknyi előfordulásra számítottunk, de amikor a vizsgálati periódus feléhez-háromnegyedéhez értünk, kiderült, hogy az események ritkábbak, mindössze a betegek 2,4 százalékánál fordultak elő. Ez azért lehetett így, mert a betegek kezelése hatékonyabb volt, mint korábban. Az EUROPA betegeinek 59 százaléka kapott már a besoroláskor statint, s ez a vizsgálat közben 69 százalékra emelkedett. Néhány éve – mint azt az EUROASPIRE vizsgálat adatai bizonyítják – csak a betegek 29 százaléka részesült ilyen kezelésben Kelet- és Közép-Európában. Mivel tehát az eredetileg kitűzött idő alatt kevés volt a végpont, megnyújtottuk a követési időt.

Ez az oka, hogy a világhálón közzétett 3,5 éves átlagos követési idő valójában 4,2 év? Ez 8 hónapnyi különbséget jelent – mekkora a jelentősége egy ilyen különbségnek?

– Szerintem nem lényeges ez a különbség, de az eredmények közzétételét későbbre tolta. Fontosabb viszont, hogy időközben változott az infarktus, az instabil angina és az akut koronária szindróma nómenklatúrája. Az instabil anginának azok a formái, amelyek troponinszint-emelkedéssel járnak, ma már nem instabil anginának számítanak, hanem (ST-eleváció nélküli) infarktusnak. A mellkasi fájdalom plusz troponinszint-emelkedés tehát infarktust jelent. E változások miatt módosítani kellett a vizsgálat összetett végpontját is. Kikerült belőle az összmortalitás, bekerült a kardiovaszkuláris okú halálozás. A halálesetek felét – mint a félidőben végzett elemzés kimutatta – baleset, daganatos és egyéb betegség okozta, amelyekre nyilvánvalóan nem hat a perindopril és semmiféle ACE-gátló.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés