hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Erektilis diszfunkció és szívbetegség

 A merevedési zavar a szívbetegség korai jele: önálló kockázati tényezőként előre jelezheti annak kialakulását, illetve következtetni enged súlyosságára – hangzott el számos vizsgálat eredményeire hivatkozva az European Society for Sexual Medicine éves kongresszusán (2004. december 5–8., London). A témában első, 2000-ben publikált görög kutatás adatai szerint majdnem minden negyedik erekciós zavarral küzdő férfinak angiográfiával igazolható, de tünetmentes koszorúér-betegsége van, ami jelentősen felülmúlja az átlagpopulációra jellemző 4 százalékos prevalenciát. Egy 162 fős olasz vizsgálat pedig megállapította: krónikus angina, illetve többér-betegség esetén a páciensek 66, míg egy ér érintettsége esetén 18 százalékának van merevedési zavara. Az összefüggés fordítva is igaz: hatszoros valószínűséggel szenved többér- betegségben az a szívinfarktuson átesett férfibeteg, akinek erekciós zavara is van, mint az, aki ilyen szempontból egészséges.
 Egy másik, 860 középkorú férfi bevonásával végzett olasz vizsgálat a dohányzás kóroki szerepét igazolta: az erektilis diszfunkcióban szenvedők 40 százaléka volt erős dohányos, szemben a kontrollcsoport 4 százalékával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés