hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Érdekes esetek

Basedow-kór vagy SLE?

A 40 éves nőbeteget szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) gyanúja miatt vették fel kórházba: a pillangó- eritéma, a fényérzékenység és az antinukleáris antitestek jelenléte (ANA-pozitivitás) egyértelműen alátámasztotta a diagnózist. Vagy nem is olyan egyértelműen?
A beteg felvételekor az orvos felfigyelt többek között a törzs, a nyakkivágás és mindkét felkar makulo-urtikáriás exantémájára, amely a fénynek kitett területeken a bőr jelentős elszíneződésével járt. Emellett periorbitális duzzanatot, exophthalmust és pillangóeritémát állapított meg. A magas pulzusszámú beteg ujjai remegtek, bőre meleg és nedves tapintású volt. A laboratóriumi leletek emelkedett ANA-titert, valamint csökkent trombo- és leukocitaszámot mutattak. „Végeredményben az American Rheumatism Association (ARA) által SLE diagnózisának felállításához megkívánt kritériumok közül négy teljesült” – állapította meg az esetről beszámoló belgyógyász, dr. Frank Meiss a Hautarzt című folyóiratban (2005; 55: 475– 479). A kollégák mindezek mellett felfigyeltek a beteg hyperthyreosisára: emelkedett F3- és F4-szint, illetve csökkent TSHszint mellett Basedow-kórra jellemző, pajzsmirigy elleni autoantitesteket mutattak ki a szérumban. Ezzel összhangban a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata a szerv kétoldali megnagyobbodását mutatta. A beteg tehát Basedow-kórban szenvedett – a bőrbiopszia a lupus fennállására semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés