hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Epizód - A lakáj is ember

 A lakáj klasszikus epizódszerep Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában. Még neve sincs, legalábbis a színlapon. Ugyanis Dvornicseknek hívják, ami annyira fontos Molnárnak, hogy nem akarja, hogy idő előtt kiderüljön. A lakáj neve is játék, mint annyi más a Játék a kastélyban cselekménye során. A lakájt – azaz Dvornicsek Jánost – Újréti László játssza a József Attila Színház előadásában.

 Lakájt játszani elvileg könnyű, magyar színházban azonban ritkán sikerül. A lakáj a közhiedelem szerint szenvtelen, személytelen, sőt gőgös. Különösen, ha angol lakáj az illető. Angol lakájokat magyar színészek általában úgy játszanak, hogy érezni lehessen a megvetést – többnyire angol – arisztokrata gazdáik iránt. Más kérdés, hogy a – többnyire angol – arisztokrata gazdákat is úgy játsszák, hogy érezni lehessen a megvetésüket az egész világ iránt. Angol lakájnak és angol arisztokratának magyar színpadon többnyire lefittyed a szájaszéle a száraz fensőbbségtől. Dvornicsek azonban magyar lakáj, cseh felmenőkkel, az olasz tengerparton. Molnár nem volna az, aki, ha ennyi játékot nem engedne meg magának. Újréti rezervált és kimért, amilyennek egy lakájnak lennie kell szakmailag, de a lelke mélyén ott lapul a Dvornicsek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
KOLTAI TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés