hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Emmi: valótlanok Hadházy Ákos állításai

Személyiségi jogi eljárást indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Hadházy Ákosnak, az LMP antikorrupciós szakszóvivőjének egy sajtótájékoztatón közölt állításai miatt.

Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján azt mondta: az egyetemekkel konzorciumban induló cégek "dézsmálják" az európai uniós egyetemi kutatási pénzeket. A Kaposvári Egyetemet és a Pannon Egyetemet példaként hozva arról beszélt, hogy 2015-ös projektekben indokolatlan, "bizarr" tanulmányokra "elképesztő pénzeket" fizettek ki. Például kutatók kiválasztásának kritériumrendszeréről, vállalati partnerek bevonásáról, illetve minőségbiztosításról vagy alapprojektek tervezéséről készült tanulmányokért egyenként 20 millió forint körüli összeget kaptak a megbízott kft.-k, fejtette ki. A politikus kérdésre válaszolva elmondta: feljelentéseket tesznek ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Szintén kérdésre Hadházy Ákos az ügy fő felelősének a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, ezen belül is Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt és Balog Zoltán minisztert.

Az Emmi közleményében azt írta: Hadházy Ákos valótlanul állította, hogy a TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1 és a TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV pályázat kiírója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-) 4.1.2.B.2-13/1 számú pályázat 2013. május 3-án jelent meg, ekkor még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) volt a TÁMOP és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) irányító hatósága. Az NFÜ 2014. május 30-án kötött támogatási szerződést a Pannon Egyetemmel. A Pannon Egyetem ezen projektjével kapcsolatban szabálytalansági eljárást nem folytattak le.

Kitértek arra: a TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV azonosító számú pályázatot a Miniszterelnökség hirdette meg tavaly március 12-én. A támogatási szerződés augusztus 31-én jött létre. Azt írták, hogy ebben a projektben éppen a Balog Zoltán miniszter vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának, Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár által irányított EU fejlesztésekért felelős államtitkársága kezdeményezett szabálytalansági eljárást a "Mikotoxin-szennyeződés megelőzésére és eltávolítására irányuló kutatásfejlesztés" tárgyú közbeszerzési eljárás miatt. Az eljárás folyamatban van.

Amennyiben a minisztérium bármilyen szabálytalanságot állapít meg a projektekkel kapcsolatosan, úgy a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el, ám egyelőre "mindkét projekt zárás alatt áll". Közölték: Hadházy Ákos egyfelől azt a hamis látszatot kelti, mintha lenne "ügy", másfelől "az általa kreált ügy" fő felelősének Balog Zoltánt és Köpeczi-Bócz Tamást nevezte meg. Az Emmi "a (...) csúsztatások, valamint a miniszter és az államtitkár személyét érintő hazug állítások miatt" személyiségi jogi eljárást indít Hadházy Ákos ellen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink