hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

EMMI: rendkívül félrevezetőek az Eurostat adatai

Az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, és nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint a magyar rákregiszter.

A szűrés és az életmódváltás a rák elleni harc leghatékonyabb fegyvere, ma Magyarországon minden adott a legkorszerűbb rákgyógyításhoz: a diagnosztikai és sugárterápiás berendezések, a gyógyszerek és az európai színvonalú szakmai tudás is.

Az Eurostat adatai rendkívül félrevezetőek, ugyanis az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, és nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint amilyenek a magyar rákregiszterben szerepelnek. Ennek az az oka, hogy Magyarországon minden rákbeteget regisztrálunk, azt is, aki más betegségben hal meg, és életében még nem volt ismert a daganatos betegsége, míg azokban az európai országokban, ahol jóval kevesebb boncolást végeznek, ott ezek a betegek nem kerülnek bele a statisztikába.

Prof. dr. Kásler Miklós kérésére prof. dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára pénteken pontosan erről tárgyalt Brüsszelben Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős EU-biztossal, akinél kezdeményezte, hogy alakítsanak ki az Unió országai egy egységes adatszolgáltatási rendszert, mert ma még országonként különböző a használt adatforrás és nagyon eltérő az alkalmazott módszertan is, ami erősen torzítja a statisztikát.

A rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre. Csak egyetlen példa: tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy dohányzott.

Ma már van népességszintű méhnyak- és emlőrákszűrés. Tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is. Csak élni kellene az embereknek az állam kínálta lehetőséggel, mert az időben felismert daganat jól gyógyítható.

Az állam más intézkedésekkel a megelőzést is segíti: megszületett a nemdohányzókról szóló törvény, a transzzsírrendelet, és a közétkeztetésben ma már jóval egészségesebb ételeket kínálnak a gyerekeknek. Bevezettük az ingyenes HPV-oltást is a lányoknál.

Ezek az intézkedések mind-mind azt szolgálják, hogy a jövőben a mainál jóval kevesebb rákbeteg legyen Magyarországon.

hirdetés

Könyveink