hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ha nem avatkozunk be, még drámaibb lesz

Az onkológiai intézet elkészítette a Magyar Nemzeti Rákprogramot, ami ijesztő képet fest a jelenről és arról, hogy mi történik, ha nem avatkozik be a kormány, írja a Portfolio.

A nemzeti rákprogram kidolgozásáért az Országos Onkológiai Intézet volt a felelős, melynek vezetését hagyta ott Kásler Miklós a miniszterségért. A Népszava a napokban részleteket közölt a birtokába került dokumentumból, amelyet az intézet néhány hete nyújtott át a tárcának. Ezek szerint az anyag beismeri az elmúlt évek egészségpolitikájának kudarcát, vannak viszont tervek, a plusz forrás azonban még nem látszik.

A nemzeti rákprogram 104 oldalas dokumentuma kiemeli: nemcsak az unióban, de az OECD országok között is nálunk hal meg arányaiban a legtöbb ember – évente 32-33 ezer – rákban. Ha a megelőzést nem erősítik meg, akkor az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg – figyelmeztet a jelentés. Javítani kell a statisztikai adatgyűjtést is, pedig 18 éve gyűjtik az adatokat a Nemzeti Rákregiszterben.

A dokumentum elsődlegesen a szervezett szűrővizsgálatokban látja a megoldást. Ösztönözni kellene a nők, különösen, hogy a 45 év felettiek minél nagyobb számban vegyenek részt mell-, és méhnyakrák szűréseken - érvelnek. Az esetekért járó díjakat is emelnék. Ennek költség oldalát nem részletezik azonban, azzal érvelnek ugyanis, hogy ehhez elegendő lehet, ha a most daganatos kezelést elszámoló, ám arra nem kijelölt intézményektől elvonják az ilyen finanszírozást.

A gyógyszer-finanszírozás átalakítását is szorgalmazó Magyar Nemzeti Rákprogram mellé nem készült összegző költségvetés. Így nem is tudni, hogy az mennyibe kerülne, írja a lap.

Azt is megállapítják: a jelenlegi ellátórendszer nem tökéletes. Az Onkológiai Intézet szakemberei azt javasolják: szervezzék újra az ellátórendszert. Daganatos beteget a jövőben csak a feladatra kijelölt centrum kezelhetne. A daganatos kezelésekért csak a kijelölt centrumok (39 intézmény) kaphatnának finanszírozást, ott viszont ellátási korlát nélkül gyógyíthatnák a betegeket.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink