2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Emberségből jeles

Emberségből jelesre vizsgázott az Európai Parlament, mert uniós szintre emelte a küzdelmet az Alzheimer-kór ellen – jelentette ki Lévai Katalin február 4-én, szerdán Strasbourgban, miután hivatalos állásfoglalás lett az az írásbeli nyilatkozat, amelyet mint a Nemzetközi Alzheimer Társaság alelnöke kezdeményezett.

A nyilatkozatot Françoise Grossetete francia, John Bowis brit, Antonios Trakatellis görög néppárti képviselőkkel, valamint Jan Tadeusz Masiel, a Nemzetek Európájáért Unió Képviselőcsoportja lengyel tagjával közösen adta be az Alzheimer-kór elleni küzdelem prioritásairól.

Az Alzheimer-kór jelenleg 6,1 millió európait érint és a népesség elöregedésével ez a szám 2050-ig kétszeresére vagy háromszorosára növekedik. Ezért kérte fel képviselőtársaival a Bizottságot, hogy az Alzheimer-kórt tekintsék az európai közegészségügy egyik kiemelt kérdésének és dolgozzanak ki európai cselekvési tervet, támogassák a kór megelőzésével és kezelésével kapcsolatos páneurópai kutatást, ösztönözzék a betegség korai felismerését, egyszerűsítsék a betegek ügyintézését s javítsák életminőségüket.
Lévai Katalin az állásfoglalás jelentőségét értékelve elmondta, hogy Magyarországon sajnos még nem épült ki az a hálózat, mely naprakész segítséget tud nyújtani az Alzheimer-kór mind nagyobb számban jelentkező betegeinek.

Forrás: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

cimkék

hirdetés

Könyveink